Cinci grădini pline de prospeţime

Mi-aş dori să am o fereastră imensă, din tavan până în podea, cu un balansoar în faţa ei, să stau învelită în pătură şi să moţăi ascultând ploaia. Dar nu am decât un geamlâc pe care se prelinge o lumină murdară, aducând parcă şi mai aproape peretele vecinului de vizavi. 

 

Aşa că nu-mi rămâne decât să închid ochii şi să-mi închipui dincolo de sticlă o grădină frumoasă, cu copaci mari şi umbroşi, dale de piatră gri-perlat şi un ochi de apă numai bun de scăldat.

.Foto: Barryblock.com

Despre Barry Block – autorul peisajelor din imagini – nu am aflat prea multe. E un tip obişnuit, american, undeva la 45 de ani (am găsit aici un filmuleţ în care explică lucruri despre gardurile de lemn câinesc :)) Are o firmă de amenajări peisagere care îi poartă numele şi împreună cu echipa lui face nişte grădini foarte pe placul meu. Mi-am amintit de ele azi pentru că – cel puţin aşa mi se pare mie – obişnuiesc să fie surprinse în fotografie foarte proaspete şi suculente, ca după o ploaie bună, chiar în momentul în care apare soarele.

.Foto: Barryblock.com

Mi s-a părut foarte interesantă ideea de a construi o cascadă în piscină şi mai ales modul în care a pus-o în practică, pentru că se integrează foarte bine printre celelalte elemente, are un aspect natural. Din păcate, la noi, cei care îşi doresc cascade în grădină le construiesc din prefabricatele pe care le găsesc pe la magazinele de bricolaj şi de multe ori arată nefiresc.

.Foto: Barryblock.com

Piscina arată foarte natural şi din cauza formei neregulate (posibilă doar în cazul piscinelor din beton), dar şi a plajei pavate cu pietre naturale intercalate cu ierburi stufoase şi tufe de flori. Exact ca un iaz rece din pădure!

.Foto: Barryblock.com

Încă nu mă pricep foarte bine la stilurile de amenajare ale grădinilor, dar din ce spunea Barry în filmuleţul sus amintit, zidurile de susţinere din piatră clădită fără mortar sunt una dintre emblemele grădinilor “cottage”. Se numesc “dry stacked wall” în engleză – găseşti o mulţime de ghiduri pe Internet despre cum să le ridici – şi, deşi nu sunt prinse cu nimic, sunt surprinzător de rezistente.

.Foto: Barryblock.com

Deşi la prima vedere, un teren în pantă pare o pacoste, el este, de fapt, un mare avantaj pentru o grădină, pentru că aduce o notă de dinamism şi complexitate amenajării. Pantele pot fi întrerupte de planuri orizontale pentru amenajarea terasei sau a piscinei, în cazul căreia se obţine un efect vizual foarte interesant dacă una dintre laturi se află deasupra solului, iar celelalte sunt îngropate.

.Foto: Barryblock.com

Ei, uite, acolo mi-ar plăcea să-mi amenajez biroul sau atelierul 🙂 M-aş trezi dimineaţa şi, cu o ceaşcă mare de cafea, m-aş apuca să cos hăinuţe la maşină sau să scriu poveşti pentru copii.

.Foto: Barryblock.com

Uită-te puţin la piscină, ai văzut? Are o formă neregulată, iar marginea uşor înălţată de la sol e pavată cu un soi de cărămidă aparentă, cu aspect patinat. În partea cealaltă, bordura se continuă frumos cu un pavaj din plăci de piatră naturală cu rosturi mari, care mi-aminteşte de blăniţa unei girafe. Mi se pare o alegere foarte inspirată pentru o grădină “cottage” sau rustică.

.Foto: Barryblock.com

Aici ai proba că nu numai scaunele şi balansoarele grosolane din buşteni nefinisaţi, dar lăcuiţi, se pot numi mobilier rustic. Undeva în spate, nişte trepte din lespezi de piatră şi câţiva bolovani acoperiţi de ierburi şi crini de toamnă (Hosta) îţi dovedesc că “rocăriile” pot fi şi altceva decât un morman de pietre şi suculente.

.Foto: Barryblock.com

Colţul ăsta de grădină îmi pare cumva ascuns, secret, misterios şi îmi aduce aminte – din ce motiv, nu reuşesc să văd – de zilele copilăriei, trăite parcă într-o altă viaţă. Atunci nu aveam nici piscină, nici jacuzzi, doar un lighean mare cu apă pus pe o piatră, sub un măr. Dar mie îmi era suficient 🙂

Dacă vrei să te mai plimbi prin câteva grădini frumoase, îţi recomand potecile întortocheate ale grădinii Miraval, frunzişul bogat al grădinii din spatele blocurilor şi terasa îmbietoare pentru pauza de prânz sau te invit să afli “n” lucruri importante într-o grădină.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult