Chinezii vor ferme și fabrici de lapte românești

30

vaci21martie

Protocolul semnat între România şi China a stârnit valuri de vizite, din partea asiaticilor. Dacă iniţial aceștia păreau interesaţi de importul de carne de vită, porc şi oaie, acum chinezii sunt dornici să cumpere cu totul ferme şi fabrici de lapte.

O fermă de două mii de vaci din Ţigăneşti, Teleorman, a avut oaspeţi neobişnuiţi. Chinezii au vrut să vadă cum sunt crescute aici animalele şi cât de productive sunt, dar şi cât de bun e furajul.Până în martie, vor să încheie deja contracte.

“Noi credem că în România sunt foarte multe oportunităţi şi putem merge împreună. România are multe avantaje să facă afaceri cu China”, a declarat Edward Zhang, un afacerist chinez.Aceasta este doar una din zecile de ferme vizitate de chinezi. Mai multe delegaţii au fost săptămâna aceasta în toată ţara. Asiaticii vor să cumpere atât ferme, cât şi terenuri în zonă, pentru că vor să ridice şi câteva fabrici de lapte praf, pentru export.

Deng Jiuqiang este un important om de afaceri şi politician chinez. Deţine o fermă de 250 de mii de vaci, iar în vizită la Ministerul Agriculturii şi-a făcut apariţia cu o cravată cu văcuţe. “Ne dorim stabilirea unei platforme complete, de la reproducere până la vânzare“, a declarat afaceristul chinez.

La rândul său, Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Romani din Industria Laptelui, a declarat: “Socoteala din România nu s-a potrivit cu cea din China. Le-am propus un greenfield. Ar însemna să luăm un teren de câteva zeci de hectare pt construcţia fermei şi câteva mii pentru furaje.”

Negocierile continuă. În paralel, nu doar chinezii sunt interesaţi să investească în acest sector. În ultima vreme şi-au arătat interesul şi oameni de afaceri din Azerbaijan sau Kuweit. (Sursa: fabricadelapte.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise