Chinezii ne-ar putea moderniza sistemul de irigații

22

Achim-Irimescu

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Achim Irimescu a declarat că a discutat cu mai multe companii de construcții din China despre posibilitatea modernizării sistemului de irigații românesc, care este depășit.

„Trebuie să menționez un fapt discutat chiar de mine cu cele mai mari firme de construcții din China. Reprezentanți au fost la mine în birou și am discutat despre posibilitatea construirii unui sistem de irigații modern. Pentru că toată lumea se gândește la sistemul actual, care, în opinia unora și a mea, este depășit. Nu poți să mergi pe sistemul actual. Să mergi înseamnă prea multă energie consumată, să pompezi apa la deal, cum se spune”, a declarat Achim Irimescu, joi, la masa rotundă „Romanian Agribusiness in 2014”.

Irimescu a adăugat că sistemul, care presupune construirea unor bazine pe râurile interioare, nu este unul nou și că metoda este folosită deja în țări precum Turcia.

„Sigur, n-am inventat noi ideea, este aplicata deja în Tucia, care construiește 1.000 de lacuri pe râurile interioare. Cred că asta ar fi o soluție extraordinară și pentru noi. Am discutat deja cu China. Ei au fondurile, am putea face baraje pe râurile interioare, foarte multe baraje, colectezi apa primăvara și toamna, poți să produci pește în lacurile respective, dacă vrei.

Și, când e nevoie, pe perioada de secetă sau pe perioada verii, poți să utilizezi prin curgere liberă, fără să mai pompezi pentru că cele mai mari costuri sunt în domeniul energiei, la irigații. Ca urmare, dacă reușim cu China cele două proiecte mari (exportul de porci, ovine și bovine – n.red.) , cred eu că agricultura României nu va mai îmbătrâni, ci va redeveni tânără și frumoasă. Sunt toate perspectivele”, consideră secretarul de stat în Agricultură. (Sursa: recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise