Chimicale toxice gasite la femeile insarcinate

Un nou studiu american a descoperit ca aproape toate femeile insarcinate au in corpul lor multiple substante chimice. Cercetarea, condusa de Universitatea din California, a constatat ca organismele ale aproape tuturor femeilor insarcinate din SUA transporta mai multe substante chimice, inclusiv unele interzise din 1970 si altele folosite in produsele comune, precum vase de gatit non-aderente, alimente prelucrate si produse de ingrijire persoanala.

Analizand datele a 163 de produse chimice, cercetatorii au detectat bifenili policlorurati (PCB), pesticide organoclorurate, compusi perfluorati (PFC), fenoli, eteri de difenil polibromurati (PBDE), ftalati, hidrocarburi aromatice policiclice (PAH) si perclorat in cazul a 99-100% dintre femeile insarcinate.

Printre substantele chimice gasite au fost si PBDE, compusi utilizati ca substante ignifuge, acum interzise in multe state, inclusiv California, si dichlorodiphenyltrichloroethane (DDT), un pesticid organoclorurat interzis in Statele Unite din 1972.

Bisfenol A (BPA), ceea ce face plasticul dur si clar, si se gaseste in rasini epoxidice, folosite pentru interiorul conservelor de metal si cutiilor cu bauturi, a fost identificata la 96% dintre femeile intervievate.

Expunerea prenatala la BPA a fost asociat cu rezultate negative asupra sanatatii, care afecteaza dezvoltarea creierului si cresterea sensibilitatii la cancer mai tarziu in viata, conform cercetatorilor.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult