Ministrul Chesnoiu, despre Legea porcului: „E nevoie de mai multă rigoare în gospodăria țărănească!”

Legea porcului a iscat în ultima vreme nenumărate controverse în spațiul public. Într-un interviu acordat DigiTV , ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a ținut să facă anumite precizări legate de sectorul crescătorilor de porci, despre care spune că a părut abandonat în ultima perioadă în România.

„În special sectorul suin, care se confruntă și cu pesta porcină africană ce a făcut ravagii. Rolul principal al statului și ceea ce va urma în perioada următoare în soluțiile pe care noi le-am identificat este acela de a veni cu mai multă rigoare în gospodăria țărănească, și aici mă refer la controale sanitar-veterinare, la mișcarea populației și efectivelor de suine din gospodării, la integrarea mult mai facilă a medicilor veterinari în viața de zi cu zi a gospodăriei țărănești și a integrării produsului în exces a gospodăriei țărănești într-un lanț integrat cu control sanitar, cu fiscalizare și cu distribuire către consumatorul final”, a declarat Adrian Chesnoiu.

Pe lângă aceste repere care trebuie să ghideze direcțiile de acțiune, ministrul Agriculturii spune că un rol important i se va atribui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), instituție-pilon a statului român, care va trebui să fie condusă și mai ales coordonată în aceeași direcție cu politicile publice agricole.

„Avem Comitetul Național pentru Situații de Urgență, avem Comitetul Național de Control al Bolilor, din care și ministerul Agriculturii, și ANSVSA fac parte, dar, din păcate, în ultimii doi ani nu s-au întâlnit decât atunci când am atras atenția și am audiat președintele ANSVSA de la vremea respectivă în Comisia pentru Agricultură (din Senat – n. red.)”, a precizat Adrian Chesnoiu.

În privința noilor reglementări prevăzute de Legea porcului, ministrul Agriculturii este convins că „gospodarul român va înțelege toate aceste lucruri, pentru că trebuie să le facem logice și explicate coerent. Dacă un politician iese în spațiul public și spune «de mâine se interzice creșterea porcului în România», nu înțelege mecanismele statului și filonul acela popular și tradițional al satului arhaic autentic”, a explicat Chesnoiu.

De altfel, noul ministru al Agriculturii a ținut să aducă unele clarificări în legătură cu unele prevederi din Legea porcului care au dat naștere unor dezbateri controversate în spațiul public.

„Noi trebuie să le explicăm oamenilor că vor putea crește în continuare porc, vor putea face și reproducție în gospodărie. Ce le este interzis, însă, este să miște populația de suine fără control, fără autorizarea medicului veterinar, fără a asigura trasabilitatea acelui animal pe lanț astfel încât să pună în pericol o fermă comercială”, a precizat Adrian Chesnoiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole