Noul ministru al agriculturii, Adrian Chesnoiu, deși proaspăt instalat în funcție, s-a apucat serios de treabă pentru a finaliza toate obiectivele Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) până la sfârșitul anului. Tocmai de aceea, șeful de la agricultură a decis să implementeze o măsură radicală pentru personalul din subordinea sa: fără zile libere până la finalizarea Planului Național Strategic și a bugetului MADR pentru anul 2022.
Chesnoiu a prezentat, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea, motivele care stau în spatele acestei decizii.
”Până nu finalizăm bugetul și PNS-ul, nu vor fi zile libere la Ministerul Agriculturii. Cei care sunt implicați trebuie să asigure continuitate, astfel încât să venim cu un Plan Național Strategic care să răspundă nevoilor agriculturii. Termenul de 31 decembrie trebuie să știm că nu este un termen de decădere, deci orice stat membru care depune după 31 decembrie nu este decăzut din dreptul de analiză al PNS-ului; evident că este bine să-l facem, dar nu în orice condiții. La prima evaluare care am făcut-o pe PNS, am văzut fișe de intervenție care au fost prezente și în PNDR 2014-2020. Or, vrem să răspundem provocărilor și riscurilor viitoare cu măsuri stabilite în 2011, sau cu acele amenințări cu care ne vom confrunta în 2025?
Haideți să ne folosim măcar în al doisprezecelea ceas inteligența pe care o are acest popor. Dacă avem un regulament european care se aplică tuturor statelor, de ce prin fișele de intervenție din PNS vrem să complicăm iarăși agricultura României? Nu este mai simplu să facem fișe suple care se raportează la regulament și la indicatorii de rezultat, astfel încât prin ghidurile de investiții pe care le vom elabora, să răspundem acelor nevoi? (…) Vreau să văd cum diminuăm deficitul de balanță comercială prin fișa de intervenție, cum investim banii cu cap. Banii din PNS nu sunt alocație de subzistență, ci trebuie să răspundă criteriilor de performanță pe care Bruxellesul le impune odată cu noua Politică Agricolă Comună. Trecem de la conformitate, de la hârtii, la performanță”, a subliniat Adrian Chesnoiu în direct la AGRO TV.
Șeful MADR a mai implementat o măsură prin care intenționează să pună la punct agențiile și instituțiile din subordinea sa – le-a cerut tuturor să prezinte un plan de management.
”Am avut o întrevedere cu mai mulți conducători de agenții sau instituții subordonate și i-am întrebat cum arată planurile lor de management. Mi-au spus ”păi ce planuri de management, că nu avem.” Cum poți face performanță în agricultura românească, tu, ca entitate care trebuie să faci politici publice pentru binele fermierilor, când tu nu știi ce repere ai, care e drumul, cum faci să ajungi acolo, ce buget îți trebuie și care sunt oamenii responsabili pentru a face asta? (…) De aceea am spus că abordarea la nivelul MADR se va schimba radical. Nu sunt omul care să fac lucrurile după ureche. Sunt meticulos, îmi place să lucrez cu documente strategice. Altfel, facem politici publice după ureche, lansăm programe care nu-și ating ținta, ne dăm seama după ce am cheltuit sume uriașe de bani că ne îndreptăm către nicăieri”, a precizat Chesnoiu.
Poate se vede ușor luminița de la capătul tunelului ..succes D -le Chesnoiu
Sunteti unul dintre consilieri? Sunteti in extaz despre modul cum noul stapan incalca niste amarate de drepturi ale angajatilor! Sunteti in extaz pentru ca nu reusiti sa intelegeti faptul ca Romania inca are nevoie de investitie in infrastructura si de abia dupa aceea sa vina sa se mironoseasca pe probleme de mediu!!
Titlu cat se poate de neinspirat! NU face instructie ci incalca un drept al angajatului la concediu. Ca sa fie gluma si mai buna: in acelasi timp angajatilor li se cere programarea concediului pentru anul 2022!! pen`ce cand ii sunt incalcate drepturile? E acelasi om care in 2019-2020 a dat ordin ca AFIR sa intre peste o procedura a AM PNDR? Da. Se poate verifica. Am gasit fise care au fost prezente și în PNDR 2014-2020!!!! Si apoi se da vizionar!!! Penibil!! Nu trebuie sa fii genial sa-ti dai seama ca Romanica inca are nevoie de investitie in infrastructura!!! Se poate verifica: in 2015 fondurile pentru masurile de investitie s-au terminat in 18 minute, in 2021 fondurile pentru submasura 6.2 (parca s-au terminat in 2 zile, de fapt o zi pentru pentru a doua s-a mers pe finantare a unui nr de proiecte de 200%). Iar gogritza cu performantza e pentru copilul de tzatza. La o prima evaluare pe care am facut-o….da ce va recomanda ca analist ? „Vocea si talentul” conform unui clasic in viata! Pt ca toata lumea se pricepe la fotbal politica si femei ar trebui sa se priceapa si la analiza SWOT dar nu e cazul….ea se mai continua cu niste etape dar astea au fost in alt curs la care multa lume a lipsit. Asa ca ….mai lasati-ne cu cocalari care au strategi idar nimic concret, care stiu sa incalce dreturi ale angajatilor de parca aia sunt sclavi. Ca sa fie si cireasa …prima grija a unui tupeist trimis pe post de manager este sa stabileasca cum trebuie sa arate documentul -in termeni corporatisti: corporate ID, apoi la nimeni nu nu-si ia cocnediu pina nu se termina treaba si in final o sa ajunga la potaj. Asta cu plecatu arata lipsa cunostintelor de management: daca trebuie sa tii toti angajatii arata ca nu nu este capabil sa distribui sarcini astfel incat sa fie atinse niste obiective. Deci mai usor cu performanta si alte kkturi .