Certurile politicienilor îngheaţă piaţa de terenuri. Vezi ultimele preţuri

Preţurile terenurilor au stagnat în ultimii doi ani, însă principalul factor care limitează activitatea de tranzacţionare pe acest segment nu este preţul, ci instabilitatea politică şi economică şi evoluţia cursului de schimb, potrivit The Advisers/Knight Frank.  “Principalul factor care limitează activitatea de tranzacţionare nu-l reprezintă preţul, ci precauţia potenţialilor cumpărători.

O serie de tranzacţii au fost amânate din cauza îngrijorărilor legate de instabilitatea politică şi economică, evoluţia slabă a leului faţă de euro, dar şi din cazua limitărilor legate de PUZ. O cerinţă comună, care ameninţă finalizarea de tranzacţii este existenţa autorizaţiilor de construcţie şi a PUZ-ului, în condiţiile în care multe companii cumpără terenuri pentru a începe construcţia imediat, nu să aştepte îmbunătăţirea pieţei”, se arată în cel mai recent raport al companiei de consultanţă imobiliară.

Marii comercianţi, cei mai harnici cumpărători

Retailerii au fost cei mai activi cumpărători de terenuri şi în acest an, alături de dezvoltatorii de birouri şi de companiile din sectorul serviciilor de sănătate.
În acelaşi timp, cererea din partea investitorilor speculativi a continuat să scadă, ceea ce arată că piaţa s-a maturizat. În afara Bucureştiului, retailerii au generat o uşoară creştere a cererii pentru terenurile din interiorul oraşelor. Cererea vizează în special terenurile cu acces bun la principalele drumuri, cu suprafeţe care pornesc de la 5.000 de metri pătraţi şi pot ajunge la 40.000 de metri pătraţi, în oraşe precum Galaţi, Timişoara, Cluj Napoca, Constanţa, Ploieşti şi Iaşi.

Bucureşti: fabrica Vulcan, în topul tranzacţiilor

Una dintre cele mai importante tranzacţii din Bucureşti a fost preluarea fabricii Vulcan, de 7,7 hectare, de către Benevo Capital pentru un preţ estimat la 23 milioane de euro. De asemenea, în acest an Auchan a cumpărat platforma Tractorul din Braşov pentru 25-30 milioane de euro.

Investitorii preferă parcelele mici

“Cererea este îndreptată spre loturi mici amplasate foarte bine. De aceea, terenurile de 500-600 de metri pătraţi în zone foarte bune din Bucureşti au atras investitorii, fiind vândute primele în acest an. Aceste terenuri au autorizaţii de construcţii, iar preţurile de tranzacţionare au fost de 1.500-2.000 de euro/mp”, se menţionează în raport.

În prezent preţurile la care sunt scoase la vânzare terenurile în Bucureşti sunt următoarele:

– 400-500 de euro/mp în zonele Timpuri Noi, Lujerului şi Bucureştii Noi

– 500-600 în Progresului

– 900-1.100 euro în zona Barbu Văcărescu/Calea Floreasca.