Cercetătorii din întreaga lume au pornit războiul împotriva rezistenței la antibiotice din fermele de găini

Cercetătorii de la Universitatea Perdue au colaborat cu Universitatea de Științe Veterinare și Animale (UVAS) și cu Universitatea din Lahore, Pakistan, în încercarea de a încetini dezvoltarea la nivel mondial a bacteriilor rezistente la antibiotice, prin dezvoltarea unor metode eficiente și alternative accesibile în utilizarea antibioticelor tradiționale în fermele de găini.

Paul Ebner, profesor de știință animală la Perdue, a declarat că, atâta timp cât mai multe antibiotice sunt utilizate, cu cât mai multe bacterii expuse își dobândesc genele rezistente aferente, subliniind că rezistența la antibiotice este complet lipsită de granite.

Deși există numeroși factori determinanți pentru creșterea rezistenței globale la antibiotice, inclusiv utilizarea excesivă a acestora în medicamentele umane, atât Pakistanul cât și SUA au restricționat utilizarea lor la animale pentru a încetini dezvoltarea bacteriilor rezistente.

Cercetătorii vor dezvolta compuși non-antibiotici care, atunci când sunt combinați, sunt la fel de eficienți ca și antibioticele în prevenirea și tratarea bolilor sau îmbunătățirea creșterii păsărilor, dar fără amenințarea rezistenței la antibiotice.

Proiect de milioane de dolari

Proiectul de cercetare, desfășurat pe parcursul a trei ani de zile, a câștigat sprijin din partea Departamentului pentru Sănătate și Asistență Socială din Marea Britanie, al Fondului global de inovare AMR și al Centrului de Cercetare Internațională pentru Dezvoltare din Ottawa, Canada.

Talat Naseer Pasha, profesor și vice-cancelar al UVAS, a declarat:

“UVAS este unul dintre cele mai vechi instituții de învățământ din Asia. Lucrăm cu diverse domenii ale științelor vieții și suntem încântați să fim o instituție care a contribuit la acest important proiect “.

Conform Prof. Ebner, strategia este de a face bacteriile bolnave, iar aceste bacteriofagi vizează bacterii specifice, precum Salmonella, prin injectarea ADN-ului lor într-o celulă bacteriană, care apoi face copii ale virusului până când celulele bacteriene explodează.

In timp ce bacteriofagii pot reduce bacteriile cauzatoare de probleme specifice, echipa de cercetare investighează de asemenea utilizarea de substanțe fitochimice sau “nutraceuticals” extrase din diferite deșeuri agricole din Pakistan, cum ar fi cojile de mango, pentru sporirea cresterii păsărilor și a eficienței furajelor.

“Este puțin probabil că vom găsi vreodată un singur compus care să facă tot ce poate face un antibiotic, dar este foarte probabil să putem crea un cocktail de compuși, fiecare cu rolul său propriu, care să producă colectiv aceleași beneficii “, a adăugat profesorul UVAS, Zafar Hayat.

Proiectul de față este o componentă importantă a științei sociale care urmărește identificarea și dezvoltarea strategiilor de depășire a barierelor economice, sociale și de reglementare a comercializării acestor compuși.

Potrivit profesorului Hayat, perceptia consumatorilor in ceea ce privesc alternativele nou dezvoltate la antibiotice va fi factorul cheie in utilizarea acestora. Un comitet consultativ din industrie alcătuit din producători pakistanezi de păsări de curte și profesioniști în domeniul sănătății animale va ghida cercetătorii pentru a asigura că proiectul va rămâne concentrat pe soluții practice, iar compușii vor fi atât eficienți, cât și folosiți, mai presus de toate.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole