Cercetătorii de la Dăbuleni sfătuiesc fermierii să cultive cartofi dulci

46

NCI5_POTATODăbuleni ar putea fi recunoscut anul acesta nu pentru culturile de pepeni, ci pentru cele de cartof dulce, dacă  agricultorii doljeni vor ține cont de sfaturile cercetătorilor de la Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (CCDCPN) Dăbuleni, județul Dolj.

Cartoful dulce, spun cercetătorii, se pretează foarte bine la solurile nisipoase din această zonă și este și foarte valoros din punct de vedere nutritiv: are un nivel ridicat de betacaroten (11.500 mcg per 100 g produs, în comparație cu doar 6 mcg conținute de cartofii obișnuiți, și chiar cu 40% mai mult decât morcovii), proteine 2,22 g; apă 74,43%; amidon 14,43%; zahăr total 3,48%; glucoză 0,58%; celuloză 1,10%.

Specialiștii de la Dăbuleni au descoperit că în zona solurilor nisipoase din sudul Olteniei, patru soiuri de cartof dulce de origine coreană (Pum, Hwang, Pumpkin și Chestnut) s-au adaptat cel mai bine la condițiile de climă și sol, comportându-se ca o plantă anuală.

„Am avut tuberculi și de 2,4 kg, cu producție de peste 30 tone/ha destul de ușor de obținut. Această specie ar putea deveni una de nișă. În prezent, Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri Dăbuleni, județul Dolj este singura unitate din țară care a produs cartof dulce. Deoarece această cultură se pretează foarte bine la condițiile din zona noastră, vom continua extinderea acesteia. Cartoful dulce obținut pe solurile nisipoase din sudul Olteniei se încadrează în indicii de calitate pentru această specie, iar nivelul cantitativ și calitativ al producției asigură și eficiența economică. Este foarte important ca acest produs foarte valoros din punct de vedere nutritiv să fie cunoscut consumatorilor din România”, a declarat pentru Agerpres Dr.ing. Aurelia Diaconu, directorul CCDCPN Dăbuleni. (Sursa: recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise