11 August 2022 - 20:40

Cercetatorii avertizeaza: Agricultura Europei, in pericol de a fi devastata de Tuta absoluta!

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Berlin și publicat chiar acum, la începutul lunii august, irigațiile aplicate diverselor culturi agricole contribuie la mărirea habitatului unor insecte dăunătoare, precum molia miniera a frunzelor de tomate (Tuta absoluta).

Climatul cald și umed, dar și irigațiile în general, asigură condiții propice pentru proliferarea diverșilor paraziți vegetali.

Studiul realizat concluzionează că irigațiile creează condiții favorabile dezvoltării paraziților vegetali alogeni invazivi. Rezultatele cercetării au fost publicate de către portalul SciDev.com și în revista Plos One, sub titlul „Identificarea și evaluarea riscurilor de invazie și proliferarea, la nivel global, a larvelor de Tuta absoluta, cu o analiză a situației particulară din zonele de campie ale Dunarii: implicații privind aplicarea și gestionarea măsurilor fitosanitare”.

Cercetătorii avertizează că, din cauza schimbărilor climatice,  riscurile de infestare cu această lepidopteră, mai ales în situația în care schimbările climatice, temperaturile și ploile sezoniere, sunt în creștere, în această regiune.  Specialiștii au mai descoperit că irigarea din ce în ce mai des a câmpurilor agricole transformă mari suprafețe de teren în habitate propice dezvoltării acestei insecte dăunătoare.

În afara fruzelor de tomate, molia minieră atacă și alte culturi precum cele de cartofi, de ardei gras, vinete și tutun. Originară din America de Sud, această insectă parazită a ajuns în Europa în 2006, după ce s-a răspândit în tot Orientul Mijlociu și în Africa.

Studiul menționează că în Europa, potrivit ultimelor previziuni în materie de schimbări climaterice, nivelul ploilor va crește cu 10% în perioada următoarelor două decenii, interval în care temperatura va crește cu 1,5 grade Celsius. Dacă la toate acestea se mai adaugă și utilizarea sistemelor de irigare din ce în ce mai des, avem dimensiunea dezastrului care ar putea urma prin răspândirea insectelor dăunătoare invazive, notează publicația Rural 21.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole