22 ianuarie 2022 - 13:10

Centru de carantină cu o capacitate de 225.000 de capete de ovine și 30.000 de bovine, în Iordania

Luni, 30 noiembrie 2015, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Ruarle, Achim Irimescu, a avut la sediul Ministerului reuniunea oficială cu reprezentanții principalelor forme asociative pentru creșterea ovinelor și reprezentantul companiei saudite de import, Khayrat Belady Company, domnul Waleed Saeed, însoțit de Said Al-Masri, fost ministru al Agriculturii din Iordania, după cum se arată într-un comunicat de presă remis de MADR. 

Tema discuțiilor a vizat în principal posibilitatea participării României în exportul de ovine și bovine vii în ţara respectivă. Saeed a informat partea română că are un amplu proiect pentru realizarea unui centru de carantină pentru ovine și bovine în Iordania, cu investiții de 30 de milioane de euro și cu o capacitate inițială de 225.000 capete ovine și 30.000 de capete de bovine. Totodată, a amintit că acest centru va deservi 15 state din nordul Africii și Orientul Mijlociu

Reprezentanții companiei au precizat ca fiind esențială participarea autorităților sanitar-veterinare în întregul proces de creștere și monitorizare. Şi-au manifestat satisfacția că sectorul ovin românesc are calități importante care îl fac competitiv la nivel internațional: calitatea cărnii, neutilizarea excesivă a antibioticelor etc.

Said Al-Masri a propus realizarea unei colaborări comerciale și în ceea ce privește importurile de furaje amintind că în țările arabe procentul de complex alfalfa (lucernă) din hrana animalelor este de 50%.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim IRIMESCU, a salutat inițiativa domnului Waleed Saeed de a lua în considerare piața românească și a precizat că autoritățile și fermierii români se supun cu strictețe regulamentelor europene în vigoare. Acestea au creat cadrul legislativ potrivit pentru a participa cu succes la proiecte internaționale precum cel prezentat.

De asemenea, ministrul a arătat că fermierii români au astfel oportunitatea de a pătrunde pe noi piețe internaționale și de a păstra totodată relațiile comerciale deja existente. În ceea ce privește dezvoltarea relațiilor privind exportul de furaje, ministrul Irimescu a subliniat că dacă va exista un interes din partea iordaniană cu siguranță că producătorii români vor deveni un bun partener.