Cele mai profitabile rase de curcani pentru înființarea unei ferme

curcanAfacerea cu curcani este o idee bună pentru cei care vor să intre în agricultură însă pentru a-și asigura un profit sigur, antreprenorii trebuie să aleagă cu grijă rasele de curcani pe care vor să le crească. De departe, cei mai profitabili sunt hibrizii de carne care ating greutăți impresionante într-un timp foarte scurt.
După greutatea corporală, rasele de curci se împart în rase grele, semigrele și ușoare, în timp ce clasificarea după conformație are în vedere pieptul păsărilor: cu piept lat sau cu piept înalt.
Ca și rase grele de curcani, foarte cunoscute sunt Alba imperială, Neagra de Sologne și Bronzata cu pieptul larg – Aubrun. Rasele semigrele de curcan includ Alba de Olanda (de Virginia), Alba franceză, Alba de Moscova, Bonzata de Cambridge sau Bronzata de Stavropol.
În România, creșterea curcanilor s-a prăbușit după Revoluție, însă industria dă semne de revenire. Sunt tot mai frecvente fermele mici și mijlocii de creștere a păsărilor, iar la aceastea sunt promovate mai ales rasele grele de curcani, așa cum este Bronzata Ameliorată și Bronzata cu Pieptul Larg. Prima are culoare bronzată – așa cum sugerează și numele, și oferă curci ce ating 10-15 kilograme, în timp ce curcanii pot avea 20 de kilograme. Producția de ouă la Bronzata Ameliorată este redusă, de cel mult 70-75 pe an.
Rasa Bronzată cu pieptul larg este foarte des întâlnită și în fermele din SUA, de unde a fost adusă și la noi. Se remarcă printr-o dezvoltare foarte bună a mușchilor pectorali. Curcile pot atinge greutatea de 18 kilorame, în timp ce curcanii au 23-25 de kilograme.
Mai puțin întâlnite în fermele românești sunt rasele semigrele de curcani, dar mai avem și noi crescătorii cu Alba de Olanda, o rasă care oferă o producție mai amre de ouă – 140 de bucăți pe an (Integral pe agrointel.ro)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole