Cele mai profitabile culturi agricole pe suprafețe mici în 2015

651x322_directia-silvica-suceava-a-ca-tigat-260-000-euro-din-exporturile-de-afine-i-zmeura-8771Cele mai profitabile plantații agricole în 2015 rămân culturile de nișă și fructele care se mențin cele mai rentabile afaceri pe suprafețe mici de teren agricol.

Pentru fermierii cu suprafețe mici de teren, anul 2015 poate aduce profit dacă vor miza pe câteva culturi de nișă. Agrointeligența vă prezintă care sunt cele mai profitabile culturi agricole cu care agricultorii pot câștiga cu condiția ca înainte de a înființa exploatația agricolă, să își găsescă și o piață sigură unde să comercializeze recolta.

Cartoful mov

O cultură care a făcut furori în acest an, cartoful mov rămâne și în 2015 cultura agricolă de la care se pot obține cele mai bune rezultate. Crescut în condiții similare cu cele ale cartofului tradițional, soiul exotic de origine americană oferă producții de 30-40 de tone la hectar. În privința prețului, cartofii violeți au început anul cu 2014 cu 30 de lei/kilogram și au încheiat, la fel ca și ”frații” săi albaștri, la un preț mediu de 12 lei/kilogram. Chiar și așa, încasările pe care fermierul le poate aduna la final de an – cu condiția să vândă la preț bun toată recolta, pot depăși 100.000 de euro.

Cătina

Cultură de cătină a cunoscut o creștere spectaculoasă odată cu cererea tot mai mare pe piață. Practic, în 2014 s-a dezvoltat o întregă industrie de prelucrare a cătinei, în majoritate formată din producători care își procesează recolta pentru un profit mai mare. Astfel, recolta de cătină se transformă în suc de cătină,șerbet de cătină, înghețată cu cătină, miere cu cătină, produse cosmestice, ceaiuri și suplimente alimentare ce au la bază micile fructe portocalii bogate în vitamina C.
Înființarea unui hectar de cătină ajunge la circa 3.000 de euro. Până la intrarea pe rod, care are loc în anul trei, se ajunge însă la cheltuieli de aproximativ 6.000 de euro. În primul an de producţie, dacă plantele sunt bine întreţinute se obţine şi 12-15 tone la hectar. Se poate ajunge însă şi la 20 de tone la hectar în următorii ani. În general, producţia maximă este obţinută în anul şapte. Cătina are o perioadă de producţie de 20-25 de ani, iar ca profit, cultivatorii mai vechi spun că mizează pe cel puțin 10.000 de euro la hectar, iar acesta poate atinge 20.000 de euro/hectar cu implicarea fermierului în comercializarea timpurie a producției de cătină.

Zmeura

La zmeur se plantează în jur de 6.700-8.000 plante/ha, în funcţie de distanţa de plantare între rânduri (2,5-3 metri), iar preţul unei plante este în jur de 3 – 3,5 lei. Deci, preţul plantelor este în jur de 22.000 – 25.000 lei pentru fiecare hectar de zmeură înființat. O cheltuială importantă la cultura zmeurului este montarea unui sistem de susţinere care poate fi din spalieri de lemn, de beton, de fier. Costul acestuia variază mult, în funcţie de materialele utilizate, şi poate fi de 10.000 – 15.000 lei/ha. Alte cheltuieli se fac cu pregătirea terenului, instalaţia de irigare, fertilizare, plantare şi întreţinerea plantaţiei în primii doi ani. Aceste cheltuieli pot să ajungă la 12.000 – 15.000 lei. Deci se ajunge la o investiţie de 45.000 – 55.000 lei. Alte cheltuieli sunt cu întreţinerea plantaţiei în primii 3 ani, în jur de 10.000 lei.
La zmeur se poate realiza o producţie de 7 – 8 tone în medie pe hectar, iar producţia maximă se obţine din anul al treilea. O plantaţie durează şapte – nouă ani de producţie, în funcţie de sol şi lucrările de îngrijire. Preţul de vânzare al zmeurei în România depinde de calitate, de cantitate, de perioadă şi de zonă. Dacă în pieţele din Transilvania zmeura s-a vândut în 2014 cu 14 – 15 lei pe kilogram, dar şi cu 25 lei, în funcţie şi de perioada anului, la angro, anul trecut s-a obţinut circa 10 lei pe kilogram. Cu alte cuvinte, câștigul mediu la care poate spera un cultivator de zmeură este de circa 20.000-24.000 de euro/hectar. (Integral pe agrointel.ro)

  1. Preturile de infintare la o cultura de zmeur sunt o pacaleala….pe langa cele 11 ha detinute in prezent,doresc sa imi infintati voi inca 11 ha la preturile specificate de voi.Astept cu interes Stoica Dan 0724510530.

  2. As fi interesat unde ati gasit preturile de en-gros si in ce conditii…caserole de 125 grame ambalate si etichetate ,cu un procent mai mic de 8 %fructe zdrobite….

  3. Cristian Mardar Cristian Mardar Buna ziua detin ferma animale una din , cele mai mari ferme din romania de porci si bovine , vaci de lapte si vaci de carne taurasi de ingrasat , maternitate de porci , si cresterea de porci pentru ingrasat detin 20,000 de metri patrati doar constructii in incinta fermei , apa , lumina , canalizare ,, ferma e foarte mare exagerat de mare candva aici se cresteau peste 8000 de vaci anual si peste 2500 de porci si peste 10.000 de gaini in prezent ferma este goala de aceea solicit imprumut notarial sau un partener pentru achizitie de animale achizitie de furaje pentru cresterea de animale de orce fel , capre de lapte , capre de carne , gaini , oi , vaci de carne vaci de lapte , crestere de taurasi , berbecuti , porci , purcei , fazani , iepuri , cam orice se poate creste in aceasta ferma. Ferma este situata in afara satului nu deranjam pe nimeni ,, avem islaz , avem pasune peste 105 hectare teren pentru pasunat 8 luni pe an animalele au unde sa pasuneze ,,,, daca deti un capital si esti dispus sa investesti intr-o ferma de animale sa fi partener cu mine sau sa incasezi dividente anual eu te invit sa vezi in vitor o mare ferma. Fema se afla in apropiere de tulcea , in apropiere de port putem vinde la export animale de orce fel ,, lapte vaca , lapte capra , oua , carcasa porc , carcasa vita , taurasi , berbesuti ,, oi , capre se cere la export oricate avem putem vinde la export ,ai capital eu te astept fii partener cu mine mancarea va merge intodeauna , Cristian.M

    ai banii investeste profit garantat minim 50.000 de euro anual contract pina la 10 ani profit minim 500.000 de euro in 10 ani

    atentie am posibilitatea sa preiau in dolji pamint in arenta 1500 de hectare plus 560 de hectare comasat pe minim 10 ani arenda ie treaba de facut daca ai banii te astept sa te alaturi mie in aceasta afacere de vitor in urmatori 10 ani vom fi inpreuna ,

Comments are closed.