Cele mai periculoase mâncăruri

Nutriţioniştii spun că unele alimente pot fi periculoase, fie pentru că sunt preparate în mod necorespunzător, fie pentru că, în mod natural, conţin anumite concentraţii de substanţe otrăvitoare. Tot specialiştii sunt cei care subliniază că, chiar dacă ştiu că există alimente care le fac rău, oamenii continuă să le consume, neţinând cont de avertismente.

Tot ce este prăjit

Acrilamida este o substanţă care se formează în timpul prăjirii, coacerii sau frigerii alimentelor şi poate dubla riscul de cancer ovarian sau uterin în cazul femeilor. Această substanţă se găseşte în pâine, cereale, cafea, carne, cartofi, preparate la cuptor, în ulei sau la grătar. Tot ce este prăjit, chiar şi de origine vegetală, conţine acizi graşi de tip trans si acrilamide.

De aceea suntem sfătuiţi ca, înainte de a cumpăra alimente, să citim cu atenţie informaţiile de pe ambalaje şi să evităm hrana bogată în grăsimi. Unele lactate, produsele preambalate, de patiserie şi fast food se înscriu pe lista mâncărurilor interzise.

Chiar şi peştele, în special cel pane, conţine grăsimi nesaturate, deşi se spune că este cea mai uşoară carne. Batoanele cu ciocolată, despre care se spune că pot potoli foamea graţie conţinutului lor hrănitor, sunt în realitate create pentru a o stimula, dintr-un motiv simplu: combinaţiile de zahăr şi adititvi chimici determină un bogat conţinut caloric şi implicit nevoia din ce în ce mai mare a organismului de a le consuma.

Mezelurile, cârnaţii…

Chips-urile, în special cele preparate din piure de cartofi, reprezintă “o bombă cu effect sigur” conform specialiştilor americani în nutriţie. În general, acest amestec contine carbohidraţi, grăsimi şi aditivi alimentari. Atenţionarea este valabilă şi în cazul cartofilor prăjiţi. Cartofii sunt dăunători şi în stare crudă, deoarece conţin glucide, metabolizate apoi rapid în zaharuri simple, uşor absorbabile, care cresc nivelul de insulină, având efect devastator asupra sănătăţii. Mezelurile, cârnaţii, pastrama, salamurile, şunca etc. conţin aşa-numitele grăsimi ascunse, care formează 40% din greutatea acestor preparate. Nitraţii conţinuţi de mezeluri pot contribui la apariţia cancerului de colon şi stomac.

În momentul în care au fost descoperite, roşiile au fost considerate otrăvitoare. Deşi leguma în sine nu este dăunătoare, planta conţine glicoalcaloizi, care sunt toxici. Fructele de mare prăjite reprezintă culmea alimentaţiei nesănătoase. Pe lângă faptul că stridiile, creveţii, homarii prăjiţi, moluştele sunt bogate în acrilamide şi acizi graşi de tip trans, conţin şi cantităţi considerabile de mercur, provenit din apa mării.

Sete stimulată

În plus, fructele de mare cu carapace pot fi contaminate cu paraziţi şi diverse virusuri. În cele din urmă, specialiştii abordează şi băuturile, mai precis cele acidulate şi foarte colorate! Ei spun că majoritatea sucurilor carbogazoase sunt create nu pentru a potoli setea consumatorilor, ci pentru a o stimula. În afară de coloranţi, în componenţa acestor băuturi sunt incluse cantităţi mari de zahar: un pahar cu Cola, de exemplu, conţine echivalentul a cinci linguriţe cu zahăr. Variantele dietetice sunt de asemenea dăunătoare, întrucât conţin îndulcitori artificiali de tip aspartam.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult