Cel mai mare târg agricol românesc, ajuns la cea de-a 10-a ediție, și-a deschis azi porțile la Fundulea, judeţul Călăraşi. Încă din 2011 toţi profesioniştii din agricultură îşi dau întâlnire aici, la cea mai dinamică expoziţie agricolă în câmp din România.
„Din pasiune pentru agricultură” este motto-ul sub care Agriplanta-Romagrotec reunește cu succes tot ce este mai important în agricultura românească
Desfășurată pe o suprafață de peste 36 ha, Expoziția AgriPlanta-RomAgroTec 2022 îmbină trei componente: expoziţie în câmp; loturi demonstrative și demonstraţii cu mașini agricole. Agricultorii găsesc aici nu doar tehnică de calitate, ci și modele de succes de utilizare a mașinilor și utilajelor agricole, a input-urilor sau a soluţiilor pregătite de companiile din domeniu.
Corina Mareș, managing partener DLG InterMarketing România a accentuat faptul că organizarea acestui eveniment are ca scop principal promovarea producătorilor locali.
“Am încercat să aducem foarte multe noutăți, expozanți care prezintă tehnică de vârf. Încercăm din ce în ce mai mult să ne apropiem de producătorii locali și să îi ajutăm să își desfacă produsele, să își facă marketing cât se poate de mult. Ne-am implicat în județul Călărași și județul Cluj și sperăm ca în curând să mergem în toată țară”.
Agricultorii găsesc aici nu doar tehnică de calitate, ci și modele de succes de utilizare a mașinilor și utilajelor agricole, a input-urilor sau a soluţiilor pregătite de companiile din domeniu.
La deschidere au vorbit invitați din România dar și invitați speciali din străinătate.
Atașatul Comercial al Ambasadei SUA la București, Thomas Hanson, prezent la deschidere și-a manifestat interesul pentru dezvoltarea sectorului agricol în numele țării pe care o reprezintă la București.
“Sunt impresionat de participarea marilor companii americane cum ar fi expozanții de tractoare, combine, sisteme de irigații și alte echipamente agricole. Tehnologiile agricole de top de SUA pot sprijini România pentru dezvoltarea sectorului agricol și pentru securitatea agro-alimentară. Investind în securitatea agro alimentară și a apei din România se poate asigura o populație mai sănătoasă care să se bucure de abundență agro alimentară. Când România implementează și dezvoltă sisteme de irigații, randamentul recoltelor va crește. Când capacitatea de depozitare a grânelor și lanțurilor frigorifice de transport vor fi prevalente de-a lungul întregii țări alimentele nu vor fi risipite. Când centrele de procesare și distribuția îmbunătățită a acestora este asigurată, națiunea poate asigura hrană cetățenilor săi.”
AgriPlanta-RomAgroTec a devenit o platformă de socializare și de comunicare între agricultori și specialiști și factorii de decizie din domeniu. În fiecare an au participat reprezentanţi din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, parlamentari din Comisia pentru agricultură, APIA, AFIR, Direcțiile pentru Agricultură din întreaga țară etc.
“Cred că trebuie să facem niște politici agricole pe termen lung, să putem reface infrastructura de irigații. Avem un potențial imens dar, din păcate, deficitul de balanță comercială este încă mare, avem 780 milioane de euro deficit. Culmea, suntem o țară agricolă care produce suficient dar care nu reușește să industrializeze producția. Avem o zootehnie care colapseaza în fiecare zi. Îmi doresc ca și executivul să facă mai multe politici pentru fermieri deoarece dacă ei vor avea producție și rezultate și satul românesc va arată altfel. Satul românesc este sortit încet, încet, dispariției. Până în 2027, cei 27 de miliarde de euro trebuiesc investiți . Nu sunt de accord cu termenul de absortie deoarece a absorbi înseamnă doar un gest reflex de a bifa ceva”, a spus Emil Dumitru, vicepreședinte al Comisiei de agricultură din Camera Deputaților.
Copiii se pot bucura de asemenea de această expoziție, întrun loc creat special pentru ei: cortul AgriKids unde există ateliere de pictură pe trăistuțe de pânză, tablouri cu elemente din lemn, ateliere de plantat legume şi flori, ateliere pentru pregătit „grădina de acasă”, jocuri, muzică, concursuri.
Expozitia se desfășoară în perioada: 2-5 iunie 2022, iar programul de vizitare este între orele 9.00-18.00, în fiecare zi.