27 septembrie 2021 - 07:25

Cel mai mare peste prins vreodata! Cum arata si cat cantareste?

Pescăria este un domeniu care are mulți adepți în România. Fie că vorbim de pescari profesioniști sau amatori, mulți români petrec zile și nopți la rând pe marginea apelor, pentru a prinde pește și a se lăuda, mai apoi, colegilor de breaslă, cu capturile lor.

Probabil mulți dintre dumneavoastră aveți deja în minte imaginea celui mai mare pește pe care l-ați prins vreodată. Ei bine, oricât de impresionant ar fi fost, probabil nu se compară cu reușita australianului Alfred Dean. Cu mai bine de șase decenii în urmă, fermierul din Irymple avea să șocheze lumea, stabilind un record imposibil de doborât chiar și până în ziua de azi: a capturat un rechin alb care cântărea mai bine de o tonă.

Născut în data de 3 iulie 1904, Alfred Dean a crescut în jurul agriculturii de mic copil, alături de sora și cei șase frați ai săi. De altfel, Dean avea să moștenească pasiunea tatălui său, devenind la rândul lui fermier de struguri și citrice.

Dacă sunteți urmăritori ai platformei media AGRO TV, probabil nu sunteți străini de greutățile muncii la fermă. Dacă astăzi vedem ferme de ultimă generație, unde roboții fac parte din muncă, pe vremea lui Dean totul trebuia făcut ”de mână”. Așadar, acesta avea rareori ocazia să ”evadeze” din fermă, pentru a-și satisface cealaltă pasiune – pescuitul. El pleca la pescuit doar în lunile decembrie, ianuarie și aprilie, iar dragostea pentru acest domeniu l-a făcut mereu să-și dorească să prindă pești din ce în ce mai mari. De aceea, s-a încumetat să pescuiască la adâncimi din ce în ce mai mari.

O experiență timpurie i-a sporit setea de capturi mari. Alf s-a aventurat în largul Australiei de Sud, unde a reușit să prindă un rechin care cântărea aproximativ 400 de kilograme. O captură grozavă, care însă i-a stârnit și mai mult ambiția. Odată ce a prins gustul rechinilor, nu a mai dat înapoi.

Dean avea să dea marea lovitură în aprilie 1955. Era la pescuit în apele din Ceduna, un oraș mic din sudul Australiei. După ce a ratat câțiva rechini mai mici, ”premiul” pe care l-a așteptat toată viața avea să-și facă apariția. S-a luptat cu el mai bine de o oră, însă efortul a meritat din plin, pentru că avea să însemne un record de neegalat până în ziua de azi: un mare rechin alb, cu o greutate de circa 1.208 kilograme. De atunci, niciun pește prins de atunci nu s-a apropiat de acest record cu mai mult de 340 de kilograme.

Sursa foto: southfloridasharkclub.com

Ambițios din fire, Alfred Dean a sperat mereu că există un altul și mai mare și că va reuși să-și doboare recordul. Din păcate, nu a reușit acest lucru până când a decedat, în 1991, însă chiar și așa, a rămas pentru totdeauna în istorie, doborând bariere pe care alții le-ar fi crezut imposibile în domeniul pescuitului.