29 noiembrie 2021 - 22:51

Cea mai bună investiţie: plasamentele în turme de oi!

turmaUn plasament de un an în piaţa creşterii ovinelor înseamnă o turmă de 1.400 de oi, care lăsată în grija ciobanilor are capacitatea de a aduce randamente de până la 37%. Încasările sunt generate de vânzările de miei, lapte şi produse lactate dar o astfel de investiţie are asociate riscuri de deces sau furt al animalelor.

„Ciobanii oferă proprietarilor  25 de litri de lapte anual şi mieii născuţi de oi. Mortalităţile nu sunt mari, de aproximativ 6-7%”, spune Ioan Geler de la Asociaţia Crescătorilor de Ovine Măgura Laomneş din Sibiu, o grupare cu 70.000 de oi deţinute de 266 de fermieri.

Calculele unui plasament pasiv într-o afacere cu ovine sunt simple. O oaie poate fi cumpărată la 70 euro, asigurarea costă aproximativ 2,5% din valoarea animalului, adică 1,6 euro, iar un program parţial de amortizare adaugă costuri de 25 euro. În total costurile se ridică astfel la 96,6 euro. În acelaşi timp, în general o oaie naşte în fiecare sezon un miel, ceea ce înseamnă încasări de 70 euro la care se adaugă alţi 17 euro din producţia de lapte şi produse lactate. La momentul închiderii unui astfel de plasament, oaia poate fi vândută cu 45 euro, ceea ce indică spre venituri anuale totale de 132 euro. Acest nivel de încasări şi costuri generează profit brut de 36 euro pentru fiecare cap de animal, ceea ce arată un randament anual (return on investment – n.red.) de 37%. Acest randament este de zece ori peste dobânda bancară, de şase ori peste eficienţa unei investiţii imobiliare în Capitală sau a unor plasamente bursiere prudente.

Deşi pot fi abordate ca un plasament de portofoliu, investiţiile în creşterea ovinelor au asociate riscuri operaţionale, iar randamentul poate fi maximizat doar în cazurile în care investitorii sunt familiarizaţi cu particularităţile pieţei zootehnice locale. Riscurile sunt generate de potenţialul de furturi în mediul rural, potenţialele epidemii sau incapacitatea de a hrăni animalele în condiţiile unei competiţii acerbe pentru suprafeţele de păşune. „Rasele româneşti de ovine sunt cele de păşune. Dacă ai păşune poţi face afaceri, sunt însă puţini cei care au terenuri suficiente pentru păşunat“, spune Ioan Geler. Capacitatea de a oferi animelelor spaţiu pentru păşunat este esenţială având în vedere că furajele animalelor reprezintă cel mai important element de cost şi un factor determinant în productivitate.

Cele mai importante zone pentru creştere ovinelor pe piaţa locală sunt Banatul şi Transilvania. Timiş, Sibiu, Mureş, Cluj, Arad şi Braşov sunt judeţele cu cele mai multe ovine din economie iar împreună cele şase acoperă puţin peste un sfert din întregul şeptel la nivel naţional, arată INS.

Piaţa creşterii ovinelor este alături de cea a caprinelor un segment în care anul trecut s-au făcut afaceri de 258 milioane de euro în România. Acest segment este al patrulea cel mai mare din piaţa de 1,9 miliarde de euro a zootehniei după creşterea porcilor, a păsărilor şi a bovinelor. (Sursa: infoferma.ro)