15 mai 2021 - 11:15

CE zice ca nu-i nicio problema daca importam mai multe cereale decat exportam

Comisia Europeana pentru Agricultura monitorizează îndeaproape importurile de cereale în UE și impactul acestora asupra echilibrului pieței de cereale din UE!

Cele mai recente date publicate de Observatorul European al cerealelor indică statistici îngrijorătoare ale comerțului cu cereale din UE. Astfel, exporturile au scăzut cu 23%, în timp ce importurile au înregistrat o creștere cu 56%. Exporturile de cereale ale europenilor au scăzut în 2018-2019 în toate țările de destinație, cu excepția Turciei. Pe piața algeriană, vânzările au scăzut la 5 719 000 de tone, cu 6% față de media perioadei 2013-2017, când a fost de 6 060 000 de tone, potrivit Observatorului European al cerealelor.
Principalii furnizori europeni de cereale au fost Franța, România, Germania și Lituania. Totalul exporturilor de cereale europene a fost în 2018-2019 de 34 100 000 de tone, din care cerealele românești au reprezentat 22%. În ce privește importurile de cereale, cel mai mare furnizor în 2018-2019 a fost Ucraina, cu 16 599 000 de tone, pe locul doi situându-se Brazilia.

Europarlamentarul Daniel Buda, ne aduce la cunostinta răspunsul oferit de Comisarul European pentru Agricultură și Devoltare Rurală, domnul Wojciechowski, in urma intrebarii adresata de catre demintarul roman, în care solicita să i se comunice instrumentele de care se dispune în vederea descurajării importurilor masive de cereale din UE, în condițiile în care statele membre pot asigura necesarul de cereale.

“Am adresat Comisiei Europene o întrebare, în baza procedurilor parlamentare de care dispun, ” scrie demnitarul roman.

In raspuns, Comisarul European afirma ca „importul de cereale în UE face obiectul unor norme specifice prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 642/2010 al Comisiei. Aceste norme se referă la sistemul de taxe la import variabile și la standardele de calitate care trebuie respectate.

Importurile de cereale din țări terțe sunt strâns legate de nevoile pieței europene, scopul lor fiind aprovizionarea sectorului creșterii animalelor. Pe parcursul mai multor campanii agricole, producția europeană de cereale s-a confruntat cu condiții climatice nefavorabile, cum ar fi precipitațiile abundente din 2016 și, prin urmare, s-a redus substanțial cantitatea totală de furaje.

Dinamica importurilor de porumb, inclusiv din Ucraina, furnizorul cel mai important, este rezultatul unei cereri din ce în ce mai mari de furaje în UE și nu creează dificultăți pentru piața UE. Importurile de porumb sunt destinate, de regulă, în principal statelor membre din zona mediteraneeană, în special Spania, Italia și Portugalia, unde deficitul de cereale este, în general, cel mai ridicat.

Din perspectiva pieței, nivelul actual al importurilor de cereale în UE nu a provocat o perturbare și nu necesită intervenția Comisiei. Cu toate acestea, Comisia va continua să monitorizeze îndeaproape importurile de cereale în UE și impactul acestora asupra echilibrului pieței de cereale din UE.”