CE VESTE ARE PETRE DAEA PENTRU CIOBANII DIN TOATĂ ȚARA

Hotărârea de Guvern prin care crescătorii de oi vor primi un ajutor de minimis pentru vânzarea lânii, în valoare de 1 leu/kg, ar putea fi adoptată săptămâna viitoare în şedinţa Executivului, a declarat duminică ministrul Agriculturii, Petre Daea, menţionând că România nu-şi permite să arunce 36.000 de tone de lână. Ministrul a vorbt despre oaie ca fiind „această combină vie, care recoltează de la faţa locului masa vegetativă şi o transformă în lapte”.

„Avem un program de sprijin pentru crescătorii de ovine, cu 1 leu pe kilogramul de lână, în condiţiile în care o valorifică, pentru că peste 70% din lâna din România se arde. Actul normativ cred că săptămâna viitoare va trece de Guvern şi va fi pus în aplicare”, a afirmat Daea într-o emisiune la TVR1.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLĂ. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

Programul de susţinere a crescătorilor de ovine şi caprine pentru comercializarea lânii trebuie să asigure, atât creşterea numerică a efectivelor de ovine, precum şi o eficienţă economică în realizarea şi valorificarea acestora produselor obţinute de la acestea, argumentează iniţiatorii proiectului de Hotărâre de Guvern în nota de fundamentare a acestuia.

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PREȚURI

Vor beneficia de schema de ajutor de minimis crescătorii de ovine persoane fizice cu atestat de producător, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, dar şi persoane juridice, cu condiţia să deţină o exploataţie de ovine înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi să facă dovada comercializării cantităţii de lână pentru care solicită acordarea sprijinului.

AGRO-TV.RO ȘI-A TRIPLAT AUDIENȚA ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2017

Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente, arată proiectul actului normativ.

Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor, într-o singură tranşă anuală aferentă anului de cerere.

Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis prevăzute de hotărâre sunt de 36 milioane de lei, pentru 36.000 de tone de lână, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2018.

„România nu-şi permite să arunce 36.000 de tone de lână. Interesul nostru este de a aduna lâna de pe mărăcini şi a o valorifica”, a adăugat Daea.

Totodată, el a punctat că obiectivul este de a creşte numărul de animale, respectiv de ovine şi taurine de carne.

Potrivit datelor prezentate, România are o suprafaţă de pajişti de circa 4,83 milioane de hectare, cât suprafaţa Belgiei, Elveţiei şi Olandei la un loc, însă deţine un număr de bovine mult mai mic în comparaţie cu cele trei state. Astfel, România are 2,2 milioane de bovine, pe când Belgia, Elveţia şi Olanda au împreună 8,35 milioane de bovine.

În schimb, România stă mai bine la numărul de ovine şi caprine, cu 15,1 milioane de capete, comparativ cu 1,56 milioane de capete în cele trei ţări.

„Stimulăm creşterea de ovine, această combină vie, care recoltează de la faţa locului masa vegetativă şi o transformă în lapte, şi să ne ducem cu taurina de îngrăşat pe suprafeţele respective, realizând amenajamentele pastorale”, a mai spus ministrul.

El a adăugat că au fost realizate circa 1.000 de amenajamente pastorale până în prezent, acestea însemnând organizarea şi supraânsămânţarea suprafeţelor pentru a îmbunătăţi compoziţia floristică, organizarea păşunatului rational, prin garduri electrice şi prin individualizarea suprafeţelor în funcţie de încărcătura animalelor, realizarea unor umbrare, precum şi captarea unui izvor de apă.

Guvernul intenţionează să construiască centre de colectare a lânii şi pieilor de oi şi capre, finanţate din fondul suveran de investiţii, iar una dintre posibilele utilizări ale lânii ar fi realizarea de plăpumi pentru săraci.

Ministrul Agriculturii a discutat la finele lunii mai cu reprezentanţii unei firme din judeţul Bistriţa, care se ocupă de exploatarea şi prelucrarea lemnului, despre modul în care ar putea valorifica lâna de oaie, una dintre variante fiind folosirea în domeniul construcţiilor, in special a celor din lemn, ca material termoizolant.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole