Ce trebuie şă ştii la semnarea contractului de arendă

9

banifffsLocuieşti la oraş şi deţii un teren agricol la ţară, pe care vrei să-l dai în arendă? Libertatea îţi spune la ce trebuie să fii atent atunci când închei un astfel de contract.

Pentru început, trebuie să ştii că Legea arendei (nr.16/ 1994) nu mai este valabilă, ea fiind a-brogată în iunie 2011. Toate reglementările privind arendarea se regăsesc în Noul Cod Civil (NCC).

Acesta menţine obligativitatea de a încheia contractul de arendă în formă scrisă, dar nu mai conţine modelul-tip de contract, care exista în Legea arendei şi care acoperea toate obligaţiile asumate de cele două părţi. Ca urmare, trebuie să urmăreşti cu mare atenţie ca, în draftul de contract pe care ţi-l propune arendaşul, să fie stipulate distinct toate drepturile şi obligaţiile, atât ale tale, cât şi ale lui, inclusiv cele care decurg din situaţii excepţionale.

Sanctiuni pentru intarzierile de plata

Fie că optezi pentru plata în natură (de exemplu, kg grâu/ha) sau pentru plata în lei (echivalentul cantităţii de grâu/ha), trebuie să insişti ca în contract să fie stipulate, clar, penalităţi pentru neplata la timp a arendei.

De asemenea, trebuie să insişti să fie prevăzute cu claritate situaţiile în care se poate amâna plata, fără penalităţi, ca urmare a unor calamităţi sau a altor situaţii de forţă majoră. Insistă, de asemenea, ca una din clauzele incluse în contract să reflecte prevederile Codului Civil, potrivit cărora diferenţele de plată, în cazul amânării din motive obiective a plăţii, să fie calculate şi reţinute la finalul perioadei pentru care a fost încheiat contractul. (Integral pe libertatea.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise