2 decembrie 2021 - 20:37

Ce trebuie să faceți dacă suspectați că aveți un porc bolnav de pestă porcină africană

Este mai bine să raportați orice suspiciune de boală, chiar dacă ea nu se va confirma, decât să nu raportați deloc!

question-mark-1495858_1920

Autoritatea Națională Sanitar – Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor îi sfătuiește pe românii care cresc porci în gospodăriile proprii să își monitorizeze atent animalele în această perioadă. În Ucraina și în Republică Moldova au fost identificate focare de pestă porcină africană, existând pericolul ca boală să ajungă și în țara noastră.

ANSVSA îi roagă pe crescătorii de porcine din țara noastră să anunțe imediat medicul veterinar împuternicit de liberă practică din localitate, ori medicul veterinar oficial, ori Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor chiar și în cazul în care există doar o suspiciune că un animal ar fi infestat cu pestă porcină africană.

Toate animalele suspecte trebuie ucise și distruse, conform legislației în vigoare, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la prețul de piaţă al animalelor. În cazul apariției unui focar de pestă porcină africană, toți porcii vor fi uciși, iar proprietarii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite.