26 ianuarie 2022 - 13:38

Ce trebuie să aibă un tânăr în fermă pentru un proiect pe submăsura 6.1

În fiecare seară de marți, realizatorul Ovidiu Ghinea dedică cele două ore ale emisiunii ”Agricultura la Raport” fondurilor europene. Interesul fermierilor pentru accesarea acestor finanțări este unul extrem de crescut, iar una dintre cele mai populare submăsuri este submăsura 6.1, dedicată tinerilor fermieri.

O întrebare adresată de un tânăr fermier în ultima ediție a emisiunii a fost referitoare la cum trebuie să arate o fermă tip, pentru a fi eligibilă pentru un proiect pe submăsura 6.1. Vă prezentăm răspunsul consultantului:

”Noi nu dăm ferme tip, ci ne pliem pe ferma cu care vine fermierul. Eu pot să-i spun ceva fermierului, dar el s-ar putea să mai aibă în exploatație și alte culturi sau alte animale. (…) Dacă vreți niște ferme tip pentru un tânăr fermier, ca să poată accesa submăsura 6.1, ar fi următoarele valori minime: 2 hectare de legume, sau 10 capete de vaci de lapte, sau 225 de ovine, sau 205 stupi. Acestea ar fi pentru submăsura 6.1. Dacă vreți un proiect pe submăsura 6.3, împărțiți aceste numere la 3”, a precizat consultantul Marinela Strîmbulescu pentru AGRO TV.

Pe această cale, le reamintim tinerilor fermieri din diaspora că AFIR a prelungit sesiunea de primire a cererilor de finanțare pentru submăsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” dedicată celor din diaspora, până la data de 05 iulie 2021, ora 16.00.

Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100% nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole

.Finanțarea se acordă tinerilor fermieri sub formă de sumă forfetară în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la semnarea Contractului de finanțare și 25% din cuantumul sprijinului în funcție de implementarea corectă a Planului de Afaceri, fără a depăși trei ani (cinci ani pentru exploatațiile pomicole) de la semnarea Contractului de finanțare.