28 octombrie 2021 - 08:25

Ce tratamente fitosanitare se fac pentru plantele de seră

sera_mareTratamentele fitosanitare, fie ele cele clasice, prin folosirea insecticidelor, fie cele folosite în agricultura organică, provenite din ceaiuri, infuzii și decocturi, sunt obligatorii pentru sănătatea plantelor. Indiferent de soluția aleasă, acestea trebuie să respecte anumite reguli de bază.

Obligatoriu, la momentul optim

Indiferent de natura tratamentelor fitosanitare (preventive sau curative) acestea se vor executa obligatoriu la momentul optim (Avertizarea), ce corespunde cu perioada de timp cu eficiență maximă asupra organismelor dăunătoare și atingerea P.E.D. (pragul economic de dăunare), noțiune proprie combaterii integrate a dăunătorilor, care înglobează criteriul densității în direct, cu faza fenologică și criteriul economic. Stabilirea corectă a cauzelor atacului (organismul dăunător, intensitatea atacului, etc.)sau diagnoza, reprezintă elementul cel mai important, în funcție de care se va alege P.P.P. (produsul pentru protecția plantelor) adecvat.

În primul rând, este foarte important să fie bine cunoscută gama P.P.P. și valențele acestora: gradul de toxicitate, substanța activă, modul de acțiune al acestora (de contact sau sistemic), durata eficientă de acțiune, timpul de pauză, remanentă, pentru a putea combate eficient și, mai ales economic, organismele dăunătoare.

Pentru a evita apariția fenomenului de “rezistență la fungicide” ce poate fi definit ca o adaptare a ciupercilor, stabilă și transmisibilă, ce duce la reducerea sensibilității normale la un toxic, specialiștii susțin următoarele recomandări:

– într-un ciclu de vegetație nu folosiți același produs (sistemic îndeosebi) mai mult de 2-3 ori, alternând produsele cu substanțe active diferite;

– fungicidele vor fi folosite numai pentru patogenii la care au fost omologate;

– când presiunea de infecție este mare, se va folosi un fungicid complex ce constă din combinarea unui fungicid sistemic cu un fungicid de contact (cu reducerea concentrației cu 30-50%), fungicide ce au în componență substante active diferite, care au un efect de șoc asupra agentului patogen și datorită fenomenului de sinergism;

– respectarea obligatorie a dozei sau concentrației recomandate de producător, specifică fiecărui P.P.P.

Tratamentele, efectuate numai pe  timp răcoros!

La stabilirea momentului optim de recoltare, se va respecta timpul de pauză care reprezintă numărul de zile care trebuie să se scurgă de la aplicarea ultimului tratament cu un P.P.P.,  până la recoltarea fructelor în vederea consumului, fără pericol de intoxicare (situație ce indică respectarea L.M.A. = limita maximă admisă, exprimată prin conținutul de reziduuri toxice dăunătoare consumatorilor).

Tratamentele din perioada de vegetație se fac pe timp răcoros, dimineața și seara (nu pe vreme caniculară și lumină puternică), cu vânt de viteză redusă, la temperaturi de 20-22 °C. La temperaturi mai ridicate, eficacitatea tratamentelor scade simțitor, deoarece pomul, în tendința de a-și reduce pierderile de apă își micșorează sau închide total elementele de intercomunitare dintre plantă și mediul exterior(lenticele, osteole stomatice existente în aparatul foliar), împiedicând pătrunderea soluției și anularea efectului de combatere. În plus, în condiții de temperaturi ridicate, unele P.P.P. pot produce fitotoxicitate(arsuri sau pete pe organele aeriene – frunze, flori, fructe). În perioada repausului vegetativ,  tratamentul se execută pe timp cald, cu temperaturi de peste +5°C.

Picăturile de soluție trebuie să fie cât mai fine, să acopere în întregime suprafața aparatului foliar, îndeosebi în cazul insecticidelor și P.P.P. de contact. Apa utilizată pentru prepararea soluției de stropit trebuie să aibă un Ph neutru spre ac id, să nu fie o “apă dură” cu multe săruri, care pot reacționa cu substanțe active, din P.P.P.-urile utilizate. Se recomandă ca soluția preparată să fie utilizată într-un timp cât mai scurt (4-5 ore), orice întârziere diminuând calitățile și eficiența acesteia. La prepararea soluțiilor complexe, când se combină 2 sau mai multe produse, pentru protecția plantelor este obligatoriu a se cunoaște și respecta compatibilitatea acestora înscrisă în unele cazuri, pe ambalaje, de către producător. (Integral pe infoferma.ro)