Ce spune Chesnoiu despre ajutorul de 126 lei/cap de vacă

Fermierii crescători de bovine s-au arătat extrem de nemulțumiți de suma vehiculată anul acesta pentru sprijinul Covid: 126 lei/cap de vacă. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu a explicat pentru AGERPRES cum s-a ajuns la diminuarea sumei.

Astfel, din datele Ministerului Agriculturii reiese că în prezent, numărul de beneficiari care au cerut ajutorul pentru compensarea pierderilor cauzate de pandemie se ridică la 92.103, iar cel al animalelor înscrise în program la 1.342.340, revenind astfel un cuantum de 126,83 lei/cap de vacă. Prin comparație, anul trecut a fost acordată o sumă de 140,37 lei/cap de vacă pentru 1.301.582 de animale, în timp ce numărul beneficiarilor era de 93.006. În 2020, când numărul de animale pentru care s-a acordat acest ajutor a fost de aproape 12 ori mai mic, respectiv 109.147, iar cel al beneficiarilor de doar 537, și sprijinul Covid a fost de patru ori mai mare, de 484,09 lei/cap de vacă.

Ministrul Adrian Chesnoiu a ținut să sublinieze însă că, pe lângă ajutorul Covid se mai adună și sumele din Ajutoarele Naţionale Tranzitorii (ANT), care s-au majorat considerabil față de anul trecut, ajungându-se astfel, per total, la un sprijin de peste 100 de euro pe cap de animal.

„Nu ştim cât va fi cuantumul final astăzi, dar noi trebuie să ne uităm la un complex de măsuri pe care le-am luat, pentru că pe lângă sprijinul Covid, unde am majorat alocarea faţă de anul trecut, am mărit de aproape şase ori suma alocată pentru Ajutoarele Naţionale Tranzitorii (ANT). Dacă sumele din Covid le cumulăm cu sumele din ANT, veţi vedea că suma pe care a primit-o un crescător de bovine este de peste o sută de euro pe cap de animal, ceea ce este un sprijin pe care statul a reuşit să îl aloce. Ţin foarte mult la fermieri, ţin foarte mult la crescători, dar anul acesta s-a majorat şi numărul de bovine. A crescut cu peste 42.000 numărul de bovine înscrise în programul de sprijin şi evident asta a condus la diminuarea sprijinului. Dar să nu uităm că pe lângă sectorul de bovine, anul acesta am acordat sprijin Covid şi pentru cei din sectorul avicol şi pentru cei din sectorul de creştere şi îngrăşare a porcilor, pentru că sectoarele zootehnice cele mai afectate au fost acestea: sectorul bovin, sectorul avicol şi sectorul suin, unde era evident nevoie de sprijin şi am venit cu acest pachet”, a declarat Adrian Chesnoiu pentru AGERPRES.
Mai mult, pe lângă ajutorul Covid şi ANT-uri, crescătorii au la dispoziţie în acest an şi alte programe programe de sprijin, respectiv „granturile pe care le-am adus la dispoziţia fermierilor”, a precizat Adrian Chesnoiu.

„Fermierii vor avea acces şi la creditare pe pachetul Ucraina, dar evident vom continua şi cu alte programe de sprijin pe care le avem prinse în programul de guvernare şi în pachet. Trebuie să asigurăm stabilitate unui fermier, dacă doreşte să obţină o subvenţie cât mai mare îi putem înţelege nevoia şi dorinţa, dar totuşi trebuie să asigurăm echilibru între toate sectoarele şi sprijin pentru toţi, astfel încât să trecem cu bine peste această perioadă. Eu am vorbit cu foarte mulţi fermieri şi la finalul discuţiilor spuneau că au uitat de Ajutoarele Naţionale Tranzitorii care se dau tot din bugetul naţional şi «da, aveţi dreptate», dacă le punem cap la cap a fost un un an în care sprijinul a fost mult mai important decât în anii precedent”, a subliniat Chesnoiu.

În urmă cu trei zile, Asociaţia Forţa Fermierilor (AFF) solicita Guvernului să majoreze valoarea ajutorului de stat Covid 2022 la bovine pentru a permite supravieţuirea acestor ferme, în condiţiile în care acest ajutor, calculat la 126,83 de lei pe cap de bovină, „este mult sub aşteptările membrilor AFF şi incomparabil mai mic decât cel de anul trecut”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole