Cum să aduci cumpărătorii mai aproape de producători, spre beneficiul tuturor – aceasta este marea provocare a agriculturii românești. Mai ales că, pentru producători în general, dar în mod special pentru legumicultori, desfacerea este problema cea mai importantă, pentru că recoltele lor sunt perisabile.
Tocmai din lipsa pieței de desfacere, mulți producători renunță să mai cultive sau își reduc substanțial suprafețele lucrate, așa că ajutorul primit recent a fost o mană cerească pentru cei de pe Valea Avrigului.
În acest sfârșit de săptamână, evenimentul itinerant Făgăraș Fest, organizat de Fundația Conservation Carpathia la Avrig, a reunit și 24 de producători locali. Roșii, castraveți, ceapă, ardei, vinete, toate proaspăt culese din grădini, dar și preparate procesate, precum dulcețuri, băuturi, gemuri, compoturi și siropuri, s-au vândut ca pâinea caldă.
Toma Stănilă a avut taraba plină. „Am venit cu o parte din recolta de anul acesta. Chiar dacă nu avem cel mai bun an agricol, nu ne văităm. Ne bucurăm că încă mai există așa inițiative. La Făgăraș Fest vin oameni mulți, stau câteva zile, deci e bine și pentru noi”, a spus legumicultorul.
Inițiativa este rodul de succes înregistrat cu centrele integratoare de produse locale, o alternativă reușită în sprijinul micilor producători din comunitățile adiacente munților Făgăraș, pus în practică de aceeași fundație.
„Producătorii locali sunt cei care au dat gust și savoare evenimentului nostru, prin rețetele simple preparate cu ingrediente naturale, locale, dar și prin meșteșugurile oamenilor din zonă”, a declarat Victoria Donos, Directorul de comunicare al Fundației Conservation Carpathia.
De sprijin similar s-au mai bucurat și gospodarii din comunele argeșene Lerești și Nucșoara, acolo unde au mai avut loc astfel de inițiative, iar succesul de care s -au bucurat reprezintă motivația organizatorilor de a reedita totul și în alte comunități rurale.
Argeș – Elena PICU