Legumicultura românească se îndreaptă spre eșafod, susțin fermierii din acest sector, având în vedere că sprijinul cuplat pentru legumele cultivate în spații protejate se reduce drastic.
Pentru anul 2022, legumicultorii se așteaptă la un sprijin cuplat situat abia între 2.500 și 3.500 euro/ha, o scădere semnificativă față de anii precedenți, când suma a fost de 5.005 euro/ha, în 2021, sau 4844,4 euro/ha, în 2020.
Mai mult, potrivit președintelui Sindicatului Producătorilor Liberi din Olt, Ion Păunel, Ministerul Agriculturii nici măcar nu s-a sinchisit să publice suma alocată pentru 2022 pentru sprijinul cuplat acordat legumicultorilor, care au aflat despre ea abia de pe site-ul oficial al UE, nicidecum de la funcționarii MADR.
„Dacă în 2021 MADR a notificat o sumă de 12,3 milioane euro, pentru 2022 se pare că aceasta ar fi de 8,4 milioane euro, ceea ce înseamnă o scădere semnificativă. Nu știm cât va fi valoarea pe hectar, vom rămâne probabil undeva între 2500 si 3500 euro/ha, maximum”, a declarat Ion Păunel pentru ziarul Puterea.
Din păcate, lucrurile vor sta din ce în ce mai rău și anii următori. Planul Național Strategic (PNS) 2023-2027 are o alocare de doar 2,6 milioane de euro anual pentru sprijinul cuplat pentru legumele în spații protejate, comparativ cu 13,4 mil euro în perioada 2014-2020. Asta înseamnă că ajutorul anual va fi undeva între 800 și 1500 de euro pe hectar, se plâng legumicultorii.
Ion Păunel spune că fondurile acordate pentru sprijinul cuplat au oscilat de la an la an în intervalul 2014-2022, însă niciodată nu au scăzut sub 7 milioane de euro pe an. El califică fondurile alocate legumicultorilor în noul PNS drept o bătaie de joc la adresa micilor fermieri din sector, mai ales în condițiile în care aceștia deja se confruntă cu probleme mari din cauza majorărilor de prețuri la energie și inputuri, dar și a războiului din Ucraina.
Păunel îi mai acuză pe reprezentanții ministerului că nu au ținut cont deloc de solicitările legumicultorilor, atâta vreme cât au alocat în PNS doar 2,6 milioane de euro pe an, din cele minimum 20 de milioane de euro pe an solicitate de fermieri. Mai mult, spune că e mai profitabil pentru legumicultori să crească 3-4 vaci de lapte sau de carne decât să cultive legume pe două hectare de sere.