Comisia Europeană a decis, joi, să trimită României un aviz motivat pentru neîndeplinirea sistematică a obligației de a monitoriza calitatea aerului, conform legislației UE privind calitatea aerului înconjurător. Trimiterea unui aviz motivat reprezintă a doua etapă a procedurii de infringement, informează Agerpres. Daca nu vor fi luate masuri, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la acest caz.
Directiva 2004/107/CE și Directiva 2008/50/CE impun statelor membre UE să înființeze o reţea de monitorizare pentru a evalua calitatea aerului înconjurător în ceea ce privește poluanţii, în conformitate cu cerinţele prevăzute în acestea. Pactul verde european pune accentul pe reducerea poluării aerului, unul dintre principalii factori care afectează sănătatea umană.
România a primit în ultimii 6 ani, două scrisori de punere în întârziere
Comisia Europeana a trimis României o scrisoare de punere în întârziere în iunie 2017 şi o scrisoare suplimentară de punere în întârziere în iulie 2019. Deşi România şi-a revizuit întreaga reţea de monitorizare a calităţii aerului, persistă numeroase lacune în ceea ce priveşte numărul şi tipul corespunzător de puncte de prelevare pentru măsurarea calităţii aerului. Aceste deficienţe constituie o nerespectare sistemică a obligaţiilor de monitorizare a poluării atmosferice.
Comisia a decis să trimită un aviz motivat României, care are acum la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a lua măsurile necesare, daca nu, CE poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la acest caz.
Sursa: Economica.net