Ce pune ministrul Florin Barbu pe masa Consiliului AgriFish

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, se pregătește să meargă la Bruxelles, unde va participa, marți, 25 iulie 2023, la Consiliul AgriFish (Agricultură și Pescuit).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pe ordinea de zi a reuniunii se vor regăsi teme de interes major pentru fermierii români, astfel: situația pieței în contextul războiului de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei, securitatea alimentară și accesibilitatea prețurilor alimentelor, utilizarea durabilă a pesticidelor, noi tehnici genomice.

În deschiderea reuniunii, președinția spaniolă va face o prezentare a programului său de lucru și va trasa principalele sale priorități pentru agricultură și pescuit în următorul semestru.

Miniștrii vor discuta despre situația pieței și vor face un bilanț al diferitelor evoluții care afectează sectorul agroalimentar al UE în general.

Referitor la utilizarea durabilă a pesticidelor, pe baza informațiilor furnizate de Comisie, miniștrii vor desfășura un schimb de opinii cu privire la studiul care completează evaluarea consecințelor propunerii.

Reprezentanții statelor membre vor realiza dezbateri ce vizează proiectul legislativ al Comisiei referitor la regulamentul privind plantele obținute prin anumite tehnici genomice noi și produsele destinate alimentației umane sau animale.

În cadrul reuniunii, ministrul român al agriculturii, Florin Barbu, va furniza Consiliului informații referitoare la efectele războiului din Ucraina, ale condițiilor meteorologice nefavorabile și ale prețurilor ridicate ale factorilor de producție asupra fermierilor români.

Totodată, Polonia va informa miniștrii, în numele Bulgariei, Ungariei, României și Slovaciei cu privire la impactul persistent al importurilor ucrainene asupra piețelor lor agricole, ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

De asemenea, Comisia va comunica miniștrilor principalele rezultate ale conferinței ministeriale desfășurate la 30 iunie la Roma, a cărei temă centrală a fost „Sistemele alimentare reziliente și lanțuri valorice agricole durabile”.

MInistrul Florin Barbu și omologii săi europeni vor primi informații din partea Comisiei cu privire la noua propunere de regulament referitoare la producerea și comercializarea materialului de reproducere a plantelor și a materialului forestier de reproducere.

Reamintim că Spania a preluat la data de 1 iulie președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole