CE propune interzicerea tehnicilor de clonare a animalelor de fermă și importul alimentelor provenite de la acestea

18

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Comisia Europeană a adoptat miercuri trei proiecte de lege privind clonarea animalelor și alimentele noi, care vor oferi securitate juridică în acest domeniu, două dintre acestea urmând să interzică utilizarea tehnicilor de clonare în Uniunea Europeană pentru animalele de fermă și importurile de clone ale acestor animale, a anunțat comisarul european responsabil cu sănătatea, Tonio Borg.

Potrivit acestuia, comercializarea alimentelor provenite de la animale clonate, inclusiv a laptelui, va fi, de asemenea, interzisă.

Proiectul de lege privind alimentele noi revizuiește regulamentul existent privind aceste alimente, în sensul îmbunătățirii accesului alimentelor noi și inovatoare pe piața UE, menținând, în același timp, un nivel ridicat de protecție a consumatorilor.

„Inițiativele privind clonarea animalelor oferă un răspuns realist și viabil la preocupările legate de bunăstarea animalelor, precum și la percepția consumatorilor cu privire la produsele alimentare provenite de la animale clonate. Modificările reglementărilor privind alimentele noi vor crea un sistem mai eficient, iar acesta le va oferi consumatorilor din UE posibilitatea de a beneficia de o gamă largă de produse alimentare și va crea totodată un mediu favorabil pentru industria alimentară europeană’, a declarat comisarul UE pentru sănătate, în conferința de presă cotidiană.

Acesta a menționat că proiectul de lege urmărește bunăstarea animalelor și alte preocupări etice legate de utilizarea acestei tehnici.

Primul proiect de directivă prevede instituirea unei interdicții temporare privind utilizarea tehnicilor de clonare la animalele de fermă, precum și privind introducerea pe piață de animale vii clonate și de embrioni clonați.

Al doilea proiect de directivă garantează că produsele alimentare, cum ar fi carnea sau laptele, provenind de la animale clonate nu sunt introduse pe piața UE.

Nu se va practica clonarea în scopuri agricole în UE și nicio astfel de clonă nu va fi importată atât timp cât există preocupări legate de bunăstarea animalelor.Cu toate acestea, clonarea nu va fi interzisă în scopuri cum ar fi cercetarea, conservarea raselor rare și a speciilor pe cale de dispariție sau utilizarea animalelor pentru fabricarea de produse farmaceutice și dispozitive medicale, în cazul în care utilizarea acestei tehnici poate fi justificată.

Răspunzând unei întrebări, Tonio Borg a precizat că interdicția nu se referă la urmașii animalelor clonate. „Urmașul clonei nu e clonă”, a argumentat el.

Proiectele Comisiei vor fi analizate de celelalte instituții ale UE, inclusiv Parlamentul European și Consiliul, urmând să adopte pozițiile în timp util, estimându-se că acestea vor intra în vigoare cel mai devreme în 2016.

Clonarea animalelor este o tehnică relativ nouă de a reproduce animale. Clonarea nu implică nicio modificare genetică.

Alimentele noi reprezintă, în general, produsele alimentare care nu au fost consumate în UE la un nivel semnificativ înainte de mai 1997, și anume înainte de intrarea în vigoare a regulamentului actual și, în special, alimente produse conform unor tehnici și tehnologii noi, cum ar fi nanomaterialele. ( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise