CE propune combinarea și consolidarea programelor de distribuire a laptelui și de încurajare a consumului de fructe în școli

merero

Comisia Europeană a publicat joi o propunere de includere într-un cadru comun a două programe destinate școlilor care au fost până în prezent separate, respectiv Programul de încurajare a consumului de fructe în școli și Programul de distribuire a laptelui în școli.

În contextul scăderii consumului acestor produse de către copii, obiectivul este de a aborda într-un mod mai eficace alimentația deficientă, de a consolida elementele educative ale programelor și de a contribui la lupta împotriva obezității.

Sub deviza ‘Să mâncăm sănătos pentru a ne simți bine’, acest program consolidat, conceput după modelul ‘de la fermă la școală’, va pune accent pe măsurile educative menite să îi sensibilizeze mai mult pe copii în legătură cu obiceiurile alimentare sănătoase, cu gama de produse agricole disponibile, precum și cu aspectele privind durabilitatea, mediul și deșeurile alimentare.

“Prin schimbările propuse astăzi, dorim să ne sprijinim pe programele existente, pentru a pune capăt tendinței de scădere a consumului și pentru a-i sensibiliza pe copii în legătură cu beneficiile oferite de aceste produse. Aceasta este o măsură importantă pentru încurajarea unor modificări durabile ale obiceiurilor alimentare ale copiilor și pentru creșterea sensibilizării asupra provocărilor importante cu care se confruntă societatea. De asemenea, îmi exprim speranța că această inițiativă va constitui o excelentă oportunitate de a consolida legăturile dintre comunitatea agricolă și copii, părinți și profesori, în special în zonele urbane’, a declarat joi comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș, în conferința de presă cotidiană a Comisiei Europene.

Potrivit acestuia, creșterea obezității în țările europene, inclusiv în rândurile copiilor, este unul dintre principalele motive care a condus la menținerea și întărirea acestui program la nivel european.

Mai exact, Dacian Cioloș a subliniat că problema obezității rămâne la copiii cu vârste cuprinse între 6 și 9 ani, conform datelor deținute în prezent o treime dintre acești copii având probleme din cauza acesteia.

Comisarul european a precizat că cele două scheme existente până în prezent datau din 1977 — pentru lapte, respectiv din 2009 cea pentru legume și fructe.

“Am vrut ca, păstrând aceeași alocare bugetară, care a crescut de altfel de anul trecut, să venim cu anumite elemente de simplificare și de flexibilitate, pentru a crește eficiența acestui program. Deci propunem acum un singur program care include și legume, fructe și lapte. Statele membre vor avea și o flexibilitate de a muta până la 15 % din alocarea bugetară de pe o schemă pe alta în funcție de necesități, statele membre vor putea să adauge la această schemă de distribuție a fructelor, legumelor și laptelui și alte produse sănătoase, în funcție de nevoi și de specific și totodată am introdus și posiblitatea de a finanța anumite măsuri de educare a unei alimentații sănătoase. Deci școlile vor putea finanța nu doar distribuirea de fructe, legume sau lapte gratuit, dar vor putea finanța și anumite programe de deplasări, de vizite la ferme sau de grădinărit în școală sau alte tipuri de programe pentru a învăța copiii să mănânce sănătos și să știe și de unde vin aceste alimente sănătoase”, a detaliat comisarul Dacian Cioloș.

Acesta a remarcat, în context, că firmele care produc produse procesate, de multe ori pe bază de zahăr, care nu sunt întotdeauna foarte sănătoase pentru copii, au mijloace financiare de promovare a acestor produse foarte consistente. “Și atunci mi se pare normal să venim cu o politică publică, cum e politica agricolă comună cu susținere financiară pentru a promova și alimentația sănătoasă și în interesul copiilor, dar și în interesul agricultorilor”, a menționat comisarul european.

El a adăugat că există o marjă foarte mare de libertate pentru statele membre în folosirea acestui program.

“Noi vom cere o abordare strategică multianuală /…/ pentru acest fel de programe, chiar dacă această strategie poate să fie adaptată de la un an la altul. Dar important este ca statele membre să țintească anumite obiective — ce categorii de copii vor să vizeze și ce probleme vor să rezolve ca să vedem și niște rezultate după câțiva ani de aplicare”, a completat oficialul european într-o declarație pentru presa română.

Conform prevederilor din acordul de anul trecut privind viitoarele cheltuieli ale UE, noul program, odată aprobat, va dispune de un buget de 230 de milioane de euro pentru fiecare an școlar (150 de milioane de euro pentru fructe și legume și 80 de milioane EUR pentru lapte). În comparație cu bugetul noului program, suma corespunzătoare din bugetul pentru anul 2014 este de 197 de milioane de euro (respectiv 122 de milioane euro și 75 de milioane euro). Propunerea, care va fi înaintată Parlamentului European și Consiliului, se bazează pe concluziile rapoartelor de evaluare și pe consultarea publică desfășurată în 2013, în cadrul procesului de evaluare a impactului. (Sursa: AGERPRES)În cazul în care Comisia Europeană va avea anumite comentarii, a adăugat el, va face aceste observații statului membru, urmând ca, împreună cu statele membre, să fie adaptate și corectate aceste strategii. Pentru noi este important să existe claritate în aceste strategii, nu să ne amestecăm în deciziile pe care le au statele membre, pentru că prevederile pot să fie diferite de la un stat membru sau altul și autoritățile naționale știu cel mai bine ce probleme au de rezolvat. Singurul nostru obiectiv este să știm sigur că banii sunt folosiți în mod eficient și că la sfârșitul aplicării acestor strategii multianuale vedem niște rezultate care pot fi măsurabile”, a adăugat Dacian Cioloș.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult