CE propune ca România să primească 2,4 milioane de euro de la FSUE pentru seceta și incendiile din 2012

16

steageuropa

Comisia Europeană (CE) a propus joi ca România să primească peste 2,4 milioane de euro ca ajutor pentru acoperirea costului daunelor produse de seceta și de incendiile de pădure din vara anului 2012, iar comisarul european pentru politică regională Johannes Hahn a afirmat că speră ca suma să poată fi plătită până la finalul anului.

Sprijinul financiar, oferit din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene, nu a fost încă aprobat de Parlamentul European și de Consiliu. Dacă va primi aprobarea acestora, sprijinul va ajuta la acoperirea costurilor de urgență suportate de autoritățile publice din statul membre în urma dezastrelor.

Pentru a răspunde la situația de urgență, în special, fondurile alocate vor contribui la refacerea infrastructurii și a serviciilor esențiale, la rambursarea finanțării operațiunilor de urgență și de salvare, precum și la acoperirea unei părți din costurile pentru curățarea regiunilor afectate de dezastrele naturale, inclusiv a zonelor naturale.

“Această decizie arată modul în care Europa poate ajuta țările și regiunile din interiorul ei să își revină în urma unor dezastre naturale. Fondul de solidaritate al UE este menit să ofere sprijin țărilor atunci când au nevoie mare de ajutor, pentru ca acestea să își redobândească stabilitatea economică în urma unor dezastre naturale. Valoarea sprijinului propus va permite Germaniei, Austriei, Republicii Cehe și României să își revină, dar și să ofere condiții de viață normale cetățenilor din regiunile afectate”, a declarat comisarul european Johannes Hahn în cadrul unei conferințe de presă.

“România a avut grav de suferit din cauza secetei și incendiilor în vara lui 2012 și am propus ca această țară să beneficieze de aproximativ 2,4 milioane de dolari”, a precizat Hahn.

El a precizat că speră ca Parlamentul European și Consiliul să aprobe cât mai repede propunerea CE, pentru ca banii să poată fi plătiți în acest an, înainte de Crăciun.

Executivul comunitar a primit o cerere din partea autorităților române în noiembrie 2012, prin care se solicita sprijin financiar din FSUE pentru secetele din vara anului 2012. Daunele au fost estimate la 806,7 milioane de euro, în condițiile în care România trebuia să aibă pagube peste 777 de milioane de euro pentru a beneficia de mobilizarea FSUE. Suma propusă de CE cu titlu de ajutor, 2,4 milioane de euro, reprezintă costul total al operațiunilor eligibile.În vara anului 2012, zone semnificative din România au avut de suferit de pe urma temperaturilor extrem de ridicate care au provocat secetă. Aceasta a avut drept consecințe pierderea unei părți semnificative a recoltelor, numeroase incendii de păduri și de vegetație și grave penurii de apă la nivelul populației, se menționează într-un comunicat al CE.

România a mai beneficiat în patru rânduri de fonduri de la FSUE, în 2005, 2008 și 2010, dar este pentru prima dată când țara noastră a depus o solicitare pentru altceva decât inundații. Suma totală de care România a beneficiat sau va beneficia de la FSUE din 2005 și până în prezent, dacă ajutorul propus joi de CE va fi aprobat, este de peste 110 milioane de euro. (Sursa: AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise