Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) este în plină sesiune de primire a cererilor de finanțare pentru mai multe submăsuri din perioada de tranziție, iar pe parcursul lunii următoare va mai deschide și alte linii de finanțare mult așteptate de fermieri. Toate aceste cereri depuse simultan pun, însă, presiune pe funcționarii instituției, care trebuie să facă față la un volum extrem de mare de muncă în această perioadă.
De aceea, fiind deja o agenție cu un nivel ridicat de digitalizare, AFIR vrea să continue pe acest drum și să investească și mai mult în noile tehnologii, astfel încât să ușureze atât munca funcționarilor, cât și a solicitanților care depun proiectele.
În cadrul conferinței ZF Agribusiness, directorul general AFIR, Mihai Moraru, a precizat că agenția pe care o conduce lucrează la o aplicație prin care fermierii își vor putea urmări în timp real proiectele depuse, astfel încât să primească notificări și să știe în fiecare moment în ce stadiu se află proiectele pe care le depun.
”Digitalizarea la nivelul AFIR este aproape integrală. Toate procesele, tot ce ține de implementarea unui proiect este digitalizat, se lucrează în momentul de față la o aplicație care să permită fiecărui beneficiar și solicitant care are un cont pe AFIR să-și urmărească în timp real proiectul, eventual să primească notificări. Am avut ceva probleme și aici, pe anumite notificări, unde ar fi fost benefic dacă am fi avut un automatism.
Vrem să lucrăm și pe parte de tehnologie automatizată, suntem pe niște discuții de început în momentul de față, dar sperăm să ajungem și la o finalitate și o serie din aceste automatisme să vină în sprijinul beneficiarilor noștri. Consider că AFIR este, dacă nu cea mai, cu siguranță una dintre cele mai digitalizate instituții din tot ceea ce ține de aparatul statului român. Și site-ul AFIR va fi adus la tehnologia actuală, pentru că în momentul acesta este pe o platformă destul de învechită”, a explicat Mihai Moraru.
Reamintim că, în momentul de față, AFIR are linii de finanțare deschise pentru următoarele submăsuri din PNDR: 16.4, 16.4a, 17.1, 4.2, 4.2a, 5.1, 6.3 și 9.1.
2 răspunsuri
Mai bine ar fi că cei ce fac ghidurile măsurilor de finanțare din bani europeni sa fie niste angajați cu logică, cu minte limpede mpede și cu exprimare clară astfel încât să fie înțeleagă și așa ziși consultanți ce sunt condițiile artificiale create , să nu interpreteze fiecare după cum îi poate mintea și interesul .Să refuzi să faci un proiect pentru că nu bate centralizatorul cu contractele de arendă cu ce ai declarat la APIA , pentru o diferență de 4ari (0,04ha) în favoarea suprafeței din centralizatorul cu contractele de arendă, fără că această diferență să contribuie cumva la reducerea sub 11999 SO. Punctajul SO pe ferma unui PFA să fie 7000SO și tu ,, expert” , consultant sau cel ce a făcut acel ,,ghid” să spui că ai creat condiții artificiale .
Eu cred că mulți dintre aceștia nu fac diferența dintre persoana fizică și persoana fizică autorizată. Spre exemplu ,dacă persoana fizica care este administratorul PFA- ului și are în proprietate o anumită suprafață de teren ,face contracte de arendă cu PFA-ul și dacă nu a trecut în acel contract 8ari de pământ nisipos, neproductiv și care nu a fost trecut la APIA , nefiind lucrat , consultanții, probabil la sugestia ,,experților” , consideră acest fapt ca fiind ,,creare de condiții artificiale” pentru a obține foloase
Care o fi acel folos cu netrecerea in contractul de arendare a celor 0,08 ha ( 8 ari) teren neproductiv și nici la APIA , având în vedere că punctajul fermei este de 7000 SO ?!!!!
Ferma este pe PFA înscrisă la A PIA având un ID fermă,pe persoană fizică nu există ID fermier la APIA , pământul se poate identifica prin declarațiile IACS de la APIA ,deci s-ar putea găsi dacă ar fi trecut la altcineva, pentru ca acel cineva sa beneficieze de vreun avantaj .
Sunt multe spețe care se pot da exemplu pentru a sublinia opacitatea celor ce au făcut acele ghiduri și a celor ce le interpretează .
Eu cred că dacă cei de la UE ar citi acele ghiduri sau ar vedea cum sunt interpretate ori i-ar premia cu sume grade pentru sumele netrase din banii europeni sau și-ar da seama de capacitățile funcționarilor publici de la AFIR de a alambica condițiile de accesare a fondurilor europene.
Așa este…. Mare dreptate…. Dar degeaba