CE: Perspectivele pieţei laptelui sunt pozitive

55

lapteministruComisia Europeană a publicat un raport cu privire la evoluția pieței produselor lactate și „Pachetului privind laptele”. Acesta raport descrie perspectivele ca fiind pozitive pentru piața produselor lactate, însă atrage atenţia asupra unor probleme legate de eliminarea cotelor de lapte din anul 2015.

„Din anul 2010, Comisia Europeană a urmărit îndeaproape sectorul laptelui pentru a asigura o tranziție lină pentru eliminarea sistemului de cote din anul 2015. Acest raport confirmă tendința pozitivă pentru sectorul lactatelor la nivel mondial, cât şi necesitatea de a căuta cele mai bune metode de a gestiona volatilitatea prețurilor în viitor „, a declarat Dacian Cioloş, comisar european pentru Agricultură.

Așa-numitul „Pachet pentru lapte”, adoptat în 2012, are ca scop consolidarea poziției producătorilor de lactate în cadrul lanțului de aprovizionare și pregătirea sectorului pentru a fi mai orientat spre nevoile pieţei, încercând, în special, să înveţe lecţiile crizei de pe această piaţă din 2009. Statele membre au posibilitatea de a face contracte scrise între producători și procesatori. Fermierii au posibilitatea de a negocia clauzele contractuale, inclusiv prețul laptelui crud în mod colectiv, prin intermediul organizațiilor de producători.

Raportul confirmă faptul că aceste contractele între fermieri și procesatori au devenit obligatorii în 12 state membre (Bulgaria, Croația, Cipru, Franța, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Portugalia, România, Slovacia și Spania), în timp ce în altele (Belgia, Marea Britanie), au fost convenite coduri de bune practici între fermieri și organizații procesoare.

În patru din aceste state membre (Republica Cehă, Franța, Germania și Spania), organizaţiile de producători au purtat negocieri colective care acoperă între 4 și 33% din totalul livrărilor. Două state membre (Franța și Italia) au aplicat reguli pentru reglementarea furnizării anumitor brânzeturi.

Comisia consideră,însă, că este prea devreme pentru a vedea efecte semnificative ale pachetului asupra sectorului, în special în regiunile defavorizate. (Integral pe recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise