CE nu va reduce plăţile directe din agricultură pentru 2014 decât cu 2,45%

34

Harvested Field

Comisia Europeană (CE) a anunţat miercuri, 16 octombrie, că a diminuat reducerea plăţilor directe destinate agricultorilor la care recurge din motive de austeritate de la 4% la 2,45%.

CE a optat iniţial pentru o reducere de 4% întrucât intenţiona să realizeze economii de 1,47 miliarde de euro la ajutoarele vărsate agricultorilor. Negocierile dintre instituţiile europene privind bugetul pentru 2013 şi proiecţiile pentru 2014 au dus însă la reducerea cu 902,9 milioane de euro a economiilor care trebuie realizate, a precizat CE într-un comunicat.

Numai primii 2.000 de euro dintr-un ajutor nu vor fi afectaţi de reducerea de 2,45%, în conformitate cu dorinţa Parlamentului European şi a Consiliului de Miniştri.

Măsura de ‘disciplină financiară’ trebuie însă să primească avizul statelor membre până la 1 decembrie, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla se va aplica rata de reducere a cuantumului plăţilor directe cu 4%.

Proiectul de buget multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020 prevede o reducere cu 12% a fondurilor alocate pentru Politica Agricolă Comună (PAC), acestea fiind plafonate la suma de 373,2 miliarde de euro.

Ajustarea nu se va aplica în cazul României, Bulgariei şi Croaţiei, întrucât aceste state nu primesc încă întregul cuantum al plăţilor directe. (Sursa: Financiarul.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise