Ce nu ştiai despre cafea până azi: Cinci mituri despre cafeaua solubilă

14

Cafeaua de dimineaţă este pentru multe persoane un obicei vital ca să îşi înceapă ziua în formă maximă, datorită efectului ei stimulant şi energizant.

Obiceiul de a bea zilnic cafea face parte dintr-un stil de viaţă sănătos, ce include o alimentaţie echilibrată şi un program regulat de exerciţii fizice. Studiile au demonstrat că o ceaşcă de cafea, prin conţinutul său de cafeină, creşte performanţele fizice şi mentale, stimulează digestia şi sistemul nervos şi energizează organismul. 

Toate aceste efecte benefice sunt valabile doar în cazul în care cafeaua este preparată corect şi este consumată cu moderaţie.

Cafeaua solubilă, cea mai populară băutură

Cele mai multe persoane consumă cafea solubilă de tipul 2in1, 3in1, cappuccino sau frappé, care este uşor şi rapid de pregătit. Mulţi cred că acest tip de cafea are o concentraţie mai mare de cafeină sau că provoacă dependenţă, dar specialiştii demontează aceste mituri.

Cantitate de cafea recomandată

Pe parcusul zilei, o cantitate totală de 300 mg de cafeină din diverse surse este considerată sigură pentru organismul unei persoane adulte. Bineînţeles, cantitatea poate varia de la o persoană la alta şi depinde de vârstă, greutate, nivelul activităţii fizice, fumat.

În plus, cantitatea de cafeină diferă în funcţie de tipul de cafea pe care o bea fiecare consumator. Spre exemplu, o ceaşcă de cafea arabica conţine mai puţină cafeină decât o ceaşcă de cafea robusta. De asemenea, o cană de cafea solubilă are un conţinut mai mic de cafeină decât cafeaua măcinată. Cafeaua nu este singura băutură care conţine această substanţă activă energizantă, ceaiul, ciocolata, cola fiind alte surse de cafeină.

Interdicţie la cafea

Specialiştii recomandă să nu consume cafea persoanele care suferă de hepatită cronică, ulcer gastric, duodenal, persoanele cu enterocolită cronică, cu gută sau cei care suferă de nevroză. De asemenea, este contraindicat consumul de cafea de către copii. Oricum, persoanele care suferă de orice tip de afecţiune ar trebui să consulte medicul specialist cu privire la alimentaţia adecvată, inclusiv a consumului de cafea.

Metoda de preparare recomandată

Cel mai important pas în prepararea unei cafele bune este folosirea proporţiei potrivite de cafea şi apă. Pentru a prepara o cană de cafea solubilă, se adaugă doar 1-2 linguriţe cafea solubilă la 150 ml de apă. Se recomandă folosirea apei încălzită până la max. 80°C, dar se poate prepara şi cu lapte încălzit. Este extrem de importantă dozarea corectă, pentru a obţine gustul dorit şi pentru a avea efecte benefice asupra organismului.

Citește și

Cmentariile sunt închise