Ce lucrări se pot face în livadă, în februarie

livada_iarnaDacă temperaturile depăşesc 5 grade, în livadă se pot face o serie de lucrări şi tratamente, benefice pomilor.

Fiecare specie are nevoi speciale, aşa că, în februarie, la finalul lunii, în special, şi în martie dacă se menţin temperaturile ridicate se pot efectua:

  • la măr, tratamentul al 2-lea se aplică în februarie sau martie, susţinut de tăierea ramurilor atacate de făinare, scopul lui fiind de a combate păduchele din San José, ouale de afide, acarienii si cotarii, precum si de a distruge sporii de ciuperci fitopatogene;

  • la păr, tratamentul se face in martie pentru combaterea coccidelor, afidelor si acarienilor. Contra pătării cafenii a frunzelor si fructelor si rapanului ramurilor inca din toamna, dupa caderea frunzelor, se aplica un tratament facultativ, de obicei cu produse cuprice, pe care daca nu l-ati efectuat pana in prezent, acum este momentul sa-l aplicati;

    • la prun, tratamentul se face in timpul repausului vegetativ pentru combaterea afidelor, acarienilor, coccidelor, cotarilor si a sporilor de ciuperci, de regula dupa taierile de fructificatie si dupa indepartarea ramurilor uscate;

    • la cais si piersic, tratamentul al 2-lea se aplica iarna, in ianuarie-februarie, pentru combaterea basicarii frunzelor, daca anul trecut s-a manifestat puternic;

    • la cireş şi vişin, tratamentul 2 se realizeaza dupa tăierile de fructificare şi înainte de dezmugurire, pentru combaterea păduchilor testosi, a oualor de afide, paianjeni si cotari, a formelor mobile de paianjeni si a sporilor de ciuperci, in special pentru ciuruirea micotica a frunzelor de samburoase.

    Dacă tratamentele de iarnă sunt bine aplicate, ele sunt suficiente pentru combaterea ciupercii care produce ciuruirea micotica a frunzelor, nemaifiind necesare alte tratamente.

    Combaterea formelor de rezistenta peste iarna a fitopatogenilor in plantatiile de mar, par, gutui si prun:

  • ALCUPRAL 50 PU: 0,3 %; focul bacterian al rozaceelor, patarea cafenie a frunzelor si fructelor;

    SUPER CHAMP 250 SC: 0,3 %: monilioza, patarea rosie a frunzelor, ciuruirea frunzelor;

    TOPSIN AL 70 PU: 0,6 %; rapan, fainare, entomosporioza, patarea

    Combaterea formelor hibernante de daunatori, in plantatii de mar si prun livezi de pomi (paduchele din San José, acarianul rosu al pomilor, alti daunatori):

    APLAUDUS SUPER: 1,5%;

    OL 40: 1,5% (22,5 l/ha);

    OLEODIAZOL 3 L: 0,15% (15 l insecticid la 1000l apa);

    US-1: 1,5% (30 l/ha) (Sursa: gazetadeagricultură.info)

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.