29 septembrie 2021 - 04:41

Ce lucrări se fac în stupină în februarie și martie

albinebgbgÎn această perioadă este foarte important pentru apicultori să asigure liniștea familiilor de albine, fiindcă animalele de curte sau păsările produc zgomote care le agită pe albine, făcându-le să consume mai multă hrană. De asemenea, în aceste luni șoarecii pot intra în stup provocând adevărate dezastre acolo, potrivit gazeteideagricultură.

În zilele calde, apicultorii sunt sfătuiți să observe cu atenție dacă albinele efectuează zborurile de curățire, care au un efect benefic asupra stupului și să curețe și, dacă se impune, să repare și să dezinfecteze stupii de rezervă, ramele și utilajele, iar, dacă e cald, să înlăture împachetajul superior al stupilor, eventual și capacele.

Familiile aflate în dificultate vor fi ajutate, în această perioadă, cu suplimente de hrană

Completarea se va face numai cu faguri de la rezervă, turte de miere și zahăr pudră sau șerbet. Se aplica aceste turte,1-2 kg, in folie perforata. Turtele se aplica deasupra ramelor si in contact direct cu ele.

Se va curăța urdinișul stupilor și se vor face controale auditive.

În zonele mai calde ale țării, matca începe să depună primele ouă la sfârșitul lunii februarie. Tot în această perioadă  se vor recolta și primele cantitati de polen de la alun si arin. Dacă este nevoie se pune în funcțiune adapatorul.

La începutul lunii martie, în zonele reci au loc zborurile de curățire.

Stuparii vor alimenta adapatorul cu apă călduță, puțin sărată(5g/l).

Se va executa controlul sumar al familiilor de albine si se vor indrepta starile anormale.

În zilele favorabile se va face revizia de primăvară, care este foarte importantă. Cu aceasta ocazie se vor strâmtora cuiburile, se vor împacheta suplimentar stupii și se va micșora urdinișul, în funcție de fiecare familie de albine în parte.

Se va executa controlul general si ce amănunțit la toate familiile  si se vor lărgi cuiburile unde este nevoie, dar cu mare prudență.

Tot in luna martie se vor executa tratamente pentru a combate cele doua boli grave (varroza si nosemoza). Tratamentele se fac cu respectarea strictă a recomandarilor producatorului. Executarea acestor tratamente este foarte importanta.