Ce lucrări agricole se fac în martie

44

tractor_grapaÎn cea de-a treia lună a anului, imediat după topirea zăpezii, se desfășoară o mare parte a campaniei de însămânțări de primăvară, adică peste arăturile de toamnă se trece cu grapa, se pun îngrășăminte și se pregătește terenul pentru semănat.  Dacă este nevoie, se fac discuiri repetate.

În primele zile, în care vremea o permite, se seamănă ovăzul, mazărea,  lucerna, inul de fuior, butașii de sfeclă pentru obtinerea de seminţe. Când temperaturile trec de 0 grade, se seamănă sfecla de zahăr, nutrețul, floarea-soarelui, năutul și inul de ulei. Tot în aceste zile se plantează coriandrul, chimionul și feniculul.

Ulterior, când temperaturile cresc puțin, este momentul să fie efectuate lucrările de plantare a cânepii și cartofilor.

În luna martie este indicat să fie fertilizate și culturile de toamnă, începându-se cu grâul. Dacă este nevoie, se fac irigări. De asemenea, în cazul în care culturile de toamnă au avut de suferit din cauza iernii, se fac reînsămânțări.

Pe lângă aceste lucrări, este indicat ca în primele zile de primăvară să se controleze starea culturilor, a semințelor și a solului, pentru a se observa dacă acesta nu a fost infectat cu larve, potrivit gazetadeagricultura.ro.

Citește și

Cmentariile sunt închise