28 octombrie 2021 - 08:59

Ce limitări au fost impuse la cumpărarea de tractoare pentru legumicultură și pomicultură

DSCN4423La sfârșitul anului, potrivit recolta.eu, AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, anunța o măsură nouă. Când vor fi analizate dosarele pentru fonduri FEADR, se va ține cont de corelarea puterii tractorului cu dimensiunea exploatației.

Exploatațiile horticole au primit coeficienți pentru determinarea puterii maxime în fermă. Pentru asta, au fost clasificate după dimensiuni, fără să conteze dacă produce legume, fructe sau are viță de vie.
Măsura a fost luată după 5 luni de discuții cu APIMAR – Asociația Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România.

“AFIR recomandă beneficiarilor să achiziționeze acele tractoare care sunt dimensionate corect pentru suprafața fermei pe care o lucrează și care servesc cel mai bine tipului de exploatație agricolă deținută de aceștia. Astfel, se poate evita achiziționarea de utilaje cu o putere mai mare decât cea necesară, ale căror costuri sunt mai ridicate și a căror amortizare durează un timp mai îndelungat,” a declarat Andras Szakal, directorul general al AFIR. Corelarea puterii tractoarelor a pornit de la statistica europeană, care spune că media de încărcare în UE este de 3,26 CP pentru un hectar.

Fermele horticole au fost împărțite după dimensiuni, în 8 categorii: cele între 2 și 5 hectare; între 5 și 10; de la 10 la 20; între 20 și 50; de la 50 la 100; între 100 și 200; de la 200 la 300 și peste 300 ha. Fiecare categorie are o putere maximă a tractorului pentru a fi acceptat la plată. AFIR va mai face și suma puterilor tuturor tractoarelor din fermă. Și aceasta a fost limitată maximal, în funcție de dimensiunea fermei. Astfel, un legumicultor cu 5 hectare de câmp, va putea cumpăra un tractor de cel mult 70 CP, cu condiția să nu mai aibă nici un alt tractor în fermă.

Însă un legumicultor cu 201 hectare va putea cumpăra un tractor de maxim 250 CP, cu condiția ca puterea cumulată a tuturor utilajelor din fermă să nu depășească 804 CP (201 ha x coeficient 4). Dacă vrea, poate să cumpere mai multe tractoare, dar AFIR cere ca, în acest caz, să fie justificată nevoia în studiul de fezabilitate. (Sursa: recolta.eu)