CE își apără decizia de a sista subvențiile pentru exportul de carne de pasăre

carnepuiddComisia Europeană (CE) și-a menținut, marți, decizia de a sista subvențiile pentru exportul de carne de pasăre, dar a propus pentru 22 noiembrie o întâlnire cu crescătorii din regiunea Bretania (nord-vestul Franței), care contestă această măsură, informează AFP.

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloș, ‘își propune organizarea unei întâlniri la 22 noiembrie “cu avicultorii francezi”, a anunțat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al comisarului, Roger Waite.

Acesta a respins însă eventualele speranțe într-o schimbare de poziție a Bruxellesului, subliniind că subvențiile agricole sub forma restituirilor la export “sunt un instrument de gestionare a piețelor (…) și în niciun caz un ajutor destinat să sprijine restructurarea unei companii individuale afectate de o problemă de competitivitate și de alegeri strategice ale conducătorilor ei, care au fost puși în temă de mult timp”.

Roger Waite a menționat, într-o conferință de presă susținută marți, că “sectorul avicol european are un potențial enorm de export și o bună competitivitate” și funcţionează bine fără restituiri.

Suspendarea acestor ajutoare, decisă din 2010 și impusă progresiv, a determinat “la nivel european o creștere a exporturilor’, a mai spus el, apreciind totodată că ‘sectorul francez are un potențial de viitor”.

Responsabilul CE a făcut aceste remarci după ce, luni, ministrul francez al agriculturii, Stephane Le Foll, s-a angajat să pledeze la Bruxelles cauza avicultorilor bretoni, care cer reluarea ajutoarelor europene. Oficialul francez și-a luat acest angajament în contextul protestului organizat la Morlaix de salariați ai companiei Tilly-Sabco, care se confruntă cu dificultăți.

Conducerea Tilly-Sabco a indicat că, din cauza sistării subvențiilor europene, este nevoită să-și înceteze activitatea de export de carne de pasăre, în care sunt angajați 300 din cei 340 de salariați ai săi și care reprezintă 90% din cifra sa de afaceri. ( Sursa: AGERPRES)

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult