Ce îi cer fermierii români premierului desemnat Nicolae Ciucă

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (APC) i-a adresat premierului desemnat Nicolae Ciucă o scrisoare prin care îi prezintă principalele priorități ale agriculturii românești.

APC, reprezentantă a producătorilor și cooperativelor agricole din România, precum și a unei părți importante a lanțului sectorului de procesare, îi cere lui Nicolae Ciucă o serie de măsuri esențiale pentru fermierii români.

Vă prezentăm mai jos conținutul documentului amintit:

„Alianța pentru Agricultură și Cooperare, reprezentând producătorii agricoli din România, cooperativele lor, precum și o parte importantă a lanțului sectorului de procesare, ne adresăm dumneavoastră înainte de numirea unui ministru al agriculturii, urmare a Scrisorii deschise pe care ați adresat-o partidelor parlamentare (…).

Agricultura este un sector strategic, de securitate națională iar dumneavoastră, ca militar, cunoașteți faptul că alături de siguranța militară și energetică, siguranța alimentară reprezintă factorul decisiv în asigurarea suveranității unui stat, iar Alianta pentru Agricultură și Cooperare a reiterat importanța acestui sector de fiecare dată când a avut ocazia.

Având în vedere situația actuală, urmare a consultării membrilor celor patru organizații componente, dorim să vă transmitem în cuprinsul acestei adrese, principalele priorități pe care noi, Alianța pentru Agricultură și Cooperare, le considerăm obligatorii în relația cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale:

  1. Creșterea suprafețelor amenajate pentru irigații, cu prioritate în zone afectate de secetă, precum și creșterea eficienței utilizării apei în activitatea de irigații. Propunem urgentarea introducerii addendum-ului la PNRR pentru includerea proiectului de irigații în cadrul componentei I – “Management al Apei”, transmis deja către MADR, MIPE, GUVERN și DG AGRI de către Alianța pentru Agricultură și Cooperare și pentru care s-a obținut deja un feedback pozitiv în ceea ce privește respectarea principiilor PNRR așa cum au fost ele definite de Comisia Europeană;
  2. Organizarea cât mai rapidă a unor consultări publice privind Planul Național Strategic (PNS) și definirea obiectivelor de asumat de către România pentru viitorul exercițiu PAC 2023-2027;
  3. Legiferarea și reglementarea Planului Național de Gestionarea riscurilor la nivel de fermă. MADR a constituit deja un grup de lucru în acest sens iar următorul ministru trebuie să continue acest demers și să implice părțile interesate pentru identificarea soluțiilor într-un timp cât mai scurt pentru a putea fi introduse in PNS și obținută finațarea pentru PAC 2023-2027.
  4. Continuarea și extinderea programului AGRI-INVEST ca subprogram în cadrul IMM INVEST, cu includerea tuturor ramurilor de industrie alimentară, având în vedere experiența deosebit de bună și efectele pozitive pe care le-a generat în redresarea sectorului, în primul exercițiu. Experiența pozitivă a acestui program ne îndreptățește să aducem în discuție identificarea unei soluții de creditare pentru achiziția de teren/ferme. Un credit funciar cu garanții de stat și dobândă rezonabilă, ar permite în următorii 10 ani, ca o parte importantă din exploatațiile de subzistență – de sub 5ha și care azi aparțin persoanelor vârstnice, să poată fi cumpărate de fermieri români, de tineri care exploatează până la 100 ha și care pot și doresc să investească sustenabil în agricultură și ferma de familie. În lipsa unui astfel de instrument își vor permite să cumpere teren doar fermierii deja capitalizați și fondurile de investiții.
  5. Consolidarea mediului asociativ și sprijinirea participării în grupele de dialog civil la Bruxelles prin continuarea subvenționării cotizației anuale de membru, în numele României la organizația Copa Cogeca. Săptămâna trecută au fost votate în Parlamentul European amendamente la Strategia De la Fermă la Consumator, iar mediul asociativ împreună cu eurodeputații români au dovedit importanța participării la consultările publice de la Bruxelles și a schimbului de informații între actorii implicați. Deciziile adoptate la nivel european trebuie să fie în acord cu specificitățile statelor membre, iar ambițiile asumate nu trebuie să ducă la falimentarea fermierilor și la creșterea costurilor suportate de consumatori.

Vă dorim succes în formarea unui guvern și avem speranța ca portofoliul MADR să fie asumat nu doar politic, ci mai ales în interesul strategic al românilor și pentru susținerea intereselor fermierilor, cooperativelor și a sectorului agroalimentar din România!”, se mai arată în scrisoarea reprezentanților fermierilor români.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole