Luna trecută, Camera Deputaților a adoptat proiectul legii laptelui și produselor lactate, care prevede, între altele, înfiinţarea, în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), a Observatorului laptelui şi al produselor lactate.
Acest instrument este menit să monitorizeze piața și să centralizeze datele, să urmărească și să analizeze producția, echilibrul dintre cerere și ofertă și alte aspecte. În emisiunea ”Agricultura Modernă”, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, a oferit mai multe explicații legate de Observatorul laptelui.
”După 2015, la 1 aprilie s-au terminat cotele de lapte, și trebuia cineva să monitorizeze filiera laptelui, piața laptelui. La nivelul Comisiei Europene a apărut Observatorul Laptelui, care are corespondent în fiecare țară a Uniunii Europene. România nu avea. O parte din aceste sarcini de monitorizare a pieței laptelui a preluat-o APIA, prin registrul prim-cumpărătorului de lapte. Atunci, când a fost pandemie, când au fost situații de urgență, când se fac strategii de dezvoltare a sectorului, nu existau acele informații în timp real.
Cum putem să ne facem noi politici agricole, politici publice, investiții, PNS, când noi nu avem în timp real niște informații? Aceste informații există, numai că autoritățile nu colaborează între ele.
Observatorul Laptelui este un birou în cadrul Ministerului Agriculturii, format din oameni care sunt deja angajați ai MADR. Nu trebuie decât ca STS-ul să creeze platforma. (…) Informația vine de la APIA, ANSVSA, ANZ, iar cel care este și va fi în viitor ministru, va primi în timp real niște rapoarte”, a precizat Dorin Cojocaru pentru AGRO TV.