Ce efect au ploile asupra agriculturii?

41

Unii agricultori spun ca vremea ploioasa a salvat productia agricola in 2012, in vreme ce altii se plang ca “ce-i prea mult strica”.
„Ploaia abundenta din ultimele zile a prins bine, in general. Baltiri care pot afecta culturile au fost semnalate doar pe suprafete mici. Au fost temperaturi mari in aprilie care s-au suprapus pe o lipsa a apei in sol, iar acum vegetatia are sansa sa-si revina”, a precizat presedintele Asociatiei cultivatorilor agricoli din Ialomita, Nicolae Sitaru.


De asemenea, si oficialii Ligii agriculorilor din Romania sustin ca, desi precipitatiile intarzie, unele procedee tehnologice de ierbicidare si fertilizare, seceta prelungita ar fi putut compromite culturile.

„Lipsa apei din sol devenise periculoasa pentru anumite culturi. Ploaia din ultimele zile a redus stresul hidric si chiar daca vor continua precipitatiile nu va fi rau pentru agricultura”, a mentionat Marcel Cucu de la LAPAR, citat de romanialibera.ro.

Precipitatiile trebuie sa se opreasca in curand, pentru a nu deveni daunatoare

Tudor Dorobantu, secretarul general al federatiei Agrostar, spune ca ploaia abundenta este necesara “dupa zece ani de seceta climaterica”, dar ca a cazut intr-un timp foarte scurt.

“O anumita perioada [ploaia] a fost buna, de acum a devenit o povara: imbolnaveste graul, cresc buruienile, nu se mai pot face lucrari. Multi n-au reusit sa puna legumele in camp. Eu nu pot sa intru pe teren pentru ca e foarte moale. E posibil sa se strice si ce s-a facut daca apar bolile”, a comentat Dorobantu.
Adrian Radulescu, presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, este mai degraba optimist.

“Daca va ploua continuu va fi o problema, dar faptul ca sunt intreruperi e un semn bun”, spune Radulescu, citat de evz.ro.

El apreciaza ca productia de cereale va fi la 60-70% fata de anul trecut, dar ca restul culturilor au sanse sa ajunga la acelasi nivel.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult