Ce dimensiune trebuie să aibă o fermă vegetală pentru a fi profitabilă? Răspunsul unui doctor inginer agronom

Pentru a-și acoperi cheltuielile de întreținere și producție și pentru a-și asigura un prag de rentabilitate care să garanteze continuitatea pe termen lung, o fermă de producție vegetală ar trebui să exploateze în jur de 100 de hectare de teren, este de părere Dr. ing. Nicu Vasile, președinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din Romania (LAPAR).

”În cazul producției vegetale oscilează foarte mult suprafața, pentru că România este țară dependentă de celelalte economii. Este dependentă de creșterile de prețuri ale inputurilor, ale mentenanței utilajelor, dar și ale nivelului de trai. Trebuie să luăm în calcul toți acești factori, inclusiv inflația.

Pentru a asigura un trai decent unei familii, o fermă trebuie să aibă minimum 100 de hectare. (…) Avem o mare problemă cu fragmentarea; nu putem discuta de productivitatea raportată la utilaje și forța de muncă. Fiind foarte fragmentate solele, se irosește foarte multă energie, atât mecanică, cât și financiară. România, în momentul de față, nu are un studiu științific privind criteriile de performanță, nici pe agricultură, nici pe celelalte domenii”, a precizat Nicu Vasile pentru AGRO TV.

Potrivit președintelui LAPAR, în multe cazuri, nici accesarea fondurilor europene nu ajută prea mult fermele de mici dimensiuni, pentru că acestea se îngroapă în credite, iar nivelul de productivitate nu poate susține amortizarea acestor datorii.

”Am văzut ferme mici care au foarte multe utilaje, au combine, ceea ce nu poate să justifice cheltuielile cu amortismentul și cu creditele pentru utilaje. Am văzut foarte multe societăți comerciale și ferme mici care și-au făcut proiecte pe fonduri europene, dar n-au făcut altceva decât să-și creeze probleme financiare mai mari; au trebuit să facă credit, să asigure utilajele, să ramburseze creditele, dar nu aveau această productivitate a muncii”, a mai subliniat Nicu Vasile în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Cum spune imputurile și costul utilajelor omoară rentabilitatea fermei vegetale. Pai hai sa schimbam tehnologiile agricole pentru a fi rentabil. Motorul cu biomasa ,adică peleti,produși din resturi vegetale ,elimina motorina .Cerare foliare a plantelor, reduce necesarul a apa și irigarea.Fertilizarea cu azot atmosferic ,eliminând azotatul de amoniu. Tracțiunea indirecta ,a utilajului,mărește productivitatea ,transferând toată puterea mecanica din deplasarea tractorului în lucru efectiv al solului. Doar acestea reduc costurile cu 75 % pe hectar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole