22 ianuarie 2022 - 13:46

Ce culturi de nişă îţi aduc profit considerabil din primul an

fragutaUn inginer, fost cercetător, cu doctorat în genetica căpşunului, a demonstrat că agricultura poate deveni o afacere pentru oricine, cu condiţia să existe dorinţa de a munci şi de şti ce ce anume să cultivi.

Inginerul Nelu Orlaie a pornit, în urmă cu 14 ani, cu o suprafaţă de 6 ari de teren din localitatea sălăjeană Hida, cultivată cu căpşuni şi a ajuns astăzi să deţină peste opt hectare de teren cultivate cu căpşuni, dar şi cu arbuşti fructiferi. Nu şi-a axat afacerea strict pe producţie, ci a valorificat şi o nevoie existentă pe piaţă: nevoia de stoloni de căpşuni şi de puieţi de arbuşti fructiferi de cea mai bună calitate. Aşa că aproape jumătate din suprafaţă este reprezentată de o pepinieră, de unde pleacă stoloni şi puieţi spre toate colţurile ţării. Pleacă ”la pachet” cu sfaturi de la inginerul, dar şi agricultorul Nelu Orlaie, care ar vrea să convingă cât mai mulţi români să creadă în şansele agriculturii de a asigura bunăstarea. Potrivit lui Nelu Orlaie, cel mai important este să înţelegi ce tip de cultură se pretează tipului de relief şi solului din zona în care ai terenul.

”La noi, în Transilvania, spre exemplu, porumbul şi grâul nu se fac ca în Câmpia Română sau în Câmpia de Vest, aşa că ar trebui să ne orientăm către acele culturi care se potrivesc. Iar căpşunii şi arbuştii fructiferi sunt cea mai bună soluţie”. Luând ca reper propria experienţă, agricultorul spune că un hectar astfel cultivat sau – şi mai bine – două asigură un trai mai mult decât decent unei familii. ”Eu, când aveam un hectar de teren cultivat, avem patru copii în facultate”, explică el. Cât de profitabil este să cultivi căpşuni Potrivit inginerului, înfiinţarea unei hectar de cultură de căpşuni costă aproximativ 50.000 de lei. Prima producţie se poate obţine la câteva luni de la plantare, ocazie cu care – spune el – nu numai că se poate recupera, integral, investiţia, ci se poate obţine şi un profit frumuşel. ”De pe un hectar se pot obţine, în medie, 20 de tone de căpşuni. Dacă se vând cu 5 lei kilogramul, rezultă un venit de 100.000 de lei, din care jumătate este investiţia, dar tot mai rămân 40.000 – 50.000 de lei profit”, explică el. Dezavantajul acestei culturi este faptul că are o durată de producţie de numai doi – trei ani, după care ea trebuie reînfiinţată pe alt teren potrivit celor de la adevarul.ro, citati de paginadeagricultura.ro