Ce animale slăbesc din cauza încâlzirii globale

Moș Crăciun va circula cu viteză redusă din cauza poluării.
christmas-scene-1846486_1280
Încălzirea globală afectează nu doar viețile oamenilor, ci și pe cele ale animalelor. Mai grav este însă atunci când până și Moș Crăciun are probleme serioase din cauza poluării. Cercetătorii au realizat un studiu în urma căruia s-a stabilit că renii sunt din ce în ce mai slabi din cauza temperaturilor tot mai ridicate.
„În acești ultimi 20 de ani — o perioadă de încălzire vizibilă atât vara cât și iarnă, în Arctica + renii din arhipelagul norvegian Svalbard au devenit mai mici și mai ușori”, precizează British Ecological Society (BES) într-un comunicat care rezumă concluziile unui studiu prezentat la Liverpool.
O echipă de oamenai de stiintă de la Institutul James Hutton, un centru de cercetări scoțian, de la Institutul norvegian de cercetare a naturii și din cadrul Universitătii norvegiene de științe ale vieții au studiat evoluția renilor măsurându-i și cântărindu-i din 1994. În fiecare iarnă, ei au capturat, marcat și măsurat renii în vârstă de zece luni. Ei au revenit apoi la fața locului în fiecare an pentru a măsura și cântări renii din diferite generații pe măsură ce ajungeau la vârsta adultă.
Studiul arată că „în 16 ani, greutatea renilor adulți a scăzut cu 12%, de la 55 kg în cazul celor născuţi în 1994, la doar puțin peste 48 kg în cazul celor născuţi în 2010”, potrivit comunicatului.
„12% poate părea puţin dar, dată fiind importanţa greutăţii corporale pentru reproducere și supraviețuire, poate fi enorm”, a explicat pentru AFP Steve Albon, din cadrul Institutului James Hutton. „Lucrările noastre au arătat că atunci când greutatea medie a exemplarelor din populația adultă este mai mică de 50 kg în luna aprilie, populația se va diminua”, a adăugat el. Or generațiile recente „sunt sub acest prag”.
Iernile mai calde fac să plouă mai mult. Ploile cad peste zăpadă, aceasta îngheaţă, împiedicându-i pe reni să ajungă la lichenii pe care obișnuiau să-i pască. Rezultatul este că „renii sunt infometatí și își pierd puii sau nasc pui mult mai ușori”, explică BES.
Scăderea în greutate a renilor nu a dus încă la o diminuare a populației. Dimpotrivă, în ultimii 20 de ani, numărul renilor s-a dublat, de unde o competiție sporită pentru hrană în timpul iernii care ar putea explica parțial și scăderea lor în greutate.
Potrivit unui studiu apărut în noiembrie, încălzirea climatică ameninţă și supraviețuirea renilor în Siberia, unde ploile care provoacă îngheţul îi privează de hrană.
În 2015, temperatura de la suprafața solului din Arctica „a atins nivelurile înregistrate în 2007 și 2011, recorduri de la începutul colectării de date de la începutul secolului al XX-lea, cu o creștere de 2,8 grade Celsius faţă de acea perioadă”, se mentionează într-un raport internațional de referinţă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole