Ce a stabilit ministrul Chesnoiu cu producătorii de porumb pentru anul 2022

Ministrul Ariculturii, Adrian Chesnoiu, a stabilit împreună cu reprezentanții Asociației Producătorilor de Porumb din România (APPR) prioritățile anului 2022 pentru fermierii ce activează în acest sector.

Astfel, la întânirea din 7 decembrie 2021 cu delegația condusă de președintele APPR, Nicoale Sitaru, temele supuse discuțiilor au vizat sectoare prioritare în domeniul agriculturii, precum definitivarea Planului Național Strategic (PNS), Legea privind comasarea terenurilor agricole sau creșterea suprafețelor amenajate pentru irigații, se arată întru-un comunicat MADR remis presei miercuri, 8 decembrie.

În urma desfășurării primei runde de consultări în cadrul PNS, fiind la curent cu problemele și provocările sectorului agroalimentar autohton, reprezentanții Asociației Producătorilor de Porumb din România au venit cu câteva propuneri punctuale, precum creșterea suprafeței minime eligibile la plată sau redefinirea dimensiunii economice a fermelor.

La rândul său, ministrul Adrian Chesnoiu a subliniat că are în vedere introducerea unei intervenții orientate spre stimularea pieței, bazate pe obiectivele strategice din Politica Agricolă Comună (PAC).

În cadrul discuției, s-a ridicat și problema eco-schemelor, care îi preocupă în mod deosebit pe fermieri. În acest context, ministrul Agriculturii a apreciat că acestea ar trebui considerate ca fiind o facilitate pentru sectorul agricol din România, pentru care trebuie să se depună toate eforturile în direcția cheltuirii acestor fonduri.

„Consider că una dintre prioritățile acestui mandat este reprezentată de capitolul eco-scheme, ținând cont de faptul că ele reprezintă 25% din bugetul anual alocat plăților directe, respectiv circa 475 de milioane euro pe an. Deși voluntare pentru fermieri, aceste eco-scheme sunt obligatorii pentru statele membre și ar fi păcat ca acești bani să nu fie cheltuiți în sectorul agricol din România. Ne propunem elaborarea unor eco-scheme facile care să fie aplicabile fermierilor români, dar care să și corespundă ambițiilor crescute de mediu stabilite de Comisia Europeană”, a afirmat șeful MADR.

Un alt subiect atins în cadrul întâlnirii a fost consolidarea mediului asociativ pe plan intern precum si sprijinirea participării acestuia la organizațiile europene, care au reprezentare în toate grupele de dialog civil, organizate de către DG Agri din cadrul Comisiei Europene.

„În opinia mea, sunt esențiale participarea organizațiilor reprezentative ale fermierilor la consultările publice de la Bruxelles și schimbul de informații între actorii implicați. Deciziile adoptate la nivel european trebuie să fie în acord cu specificul fiecărui stat membru, iar ambițiile asumate trebuie să vină în sprijinul fermierilor pentru a nu îi împovăra suplimentar”, a precizat Adrian Chesnoiu.

Asociația Producătorilor de Porumb din România a reiterat solicitarea fermierilor români de acordare în cel mai scurt timp a autorizării de urgență a tratamentului semințelor cu insecticide din grupa neonicotinoidelor pentru culturile de porumb, floarea-soarelui și sfeclă de zahăr pentru campania de primăvară 2022. Ministrul Agriculturii a confirmat că aceasta constituie o prioritate pentru autorități, în vederea conservării potențialului de producție al României.

Nu în cele din urmă, gestionarea riscurilor agricole este o preocupare a membrilor Asociației Producătorilor de Porumb din România, care rezonează cu unul dintre punctele strategice evocate de noul ministru al agriculturii pentru perioada care urmează.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole