Cătina albă rămâne una dintre cele mai profitabile culturi agricole

catina_albaPe o piață tot mai aglomerată a culturilor agricole de nișă, cătina albă continuă să dețină un loc fruntaș în privința profitului obținut la hectarul de plantație. Unii cultivatori vorbesc chiar de profituri garantate de 10.000 de euro/ha pentru cultura intensivă. Povestea unui economist din nordul Moldovei ne confirmă că se pot obține bani frumoși investind bani puțini într-o plantație de cătină albă, procesând și comercializând apoi pe cont propriu toată recolta.

Afacerea cu cătină albă pornită de Mihai Manoilă este localizată în nordul Moldovei, pe dealurile din zona Comunei Brăești, Botoșani, iar producătorul este mândru că a reușit să creeze una devărat brand local pornind de la această cultură de nișă.

Pentru familia Manoilă, aventura cu cătina a început acum 10 ani, dintr-o pură întâmplare. “Mergând la piață, am găsit pentru prima dată cătină la un bătrânel. L-am întrebat ce este și de unde o aduce. Mi-a spus că vine cu ea din zona de munte a Bucovinei. M-a uimit spunându-mi că are 80 de ani, deși eu nu îi dădeam mai mult de 60. Acesta a fost motivul pentru care m-am hotărât să cumpăr de la el și să încerc acest fruct. După aceea am luat decizia de a merge în Bucovina pentru a vedea unde și în ce condiții crește această plantă”, a povestit Mihai Manoilă , administratorul Moldofruct Bucovina.

Odată ajuns în Bucovina, cultivatorul a descoperit că nu are nevoie de mult teren pentru a înființa o plantație de cătină albă. “Având pământ la țară, aproximativ un hectar și jumătate, m-am gândit că ar fi bine să încep să îmi cultiv eu propria cătină”, mărturisește economistul.

Materialul săditor nu l-a cumpărat, ci și l-a produs singur, selecționând cătină din cultura spontană a Moldovei. ”Procesul de selecție a durat 3-4 ani. Am ales puieții masculi de cei femelă, după care am facut materialul din 9 puieți femelă și un mascul. Astfel, în anul 2010 am reușit să plantez 70 de ari cu 1.100 de plante. Când m-am apucat, nu știam nimic despre agricultură, așa că am încătat totul singur, de la zero”, ne-a spus bucovineanul despre modul în care a reușit singur să își facă materialul săditor. Cultivatorul a subliniat faptul că întregul proces presupune o informare temeinică, dar că nu trebuie să fi neapărat horticultor pentru a face asta.

La noi în țară se găsesc două feluri de cătină: cea albă care este de culoare galben-portocalie și cătina roșie de culoare roșu închis. “Calitățile nutritive și conținutul în vitamine și substanțe active este același. Cea albă este mai răspândită la noi, fiind mai rezistentă. Nu are dăunători și nu este pretențioasă nici la tehnologie. Cătina roșie nu se cultivă se găsește doar în flora spontană” a declarat cultivatorul.

Cultura de cătină albă nu este deloc pretențioasă și nu necesită mult timp pentru întreținere. Din punct de vedere vegetativ cătina nu are vulnerabilități. Cultură se pretează la orice tip de teren, este utilizată în zonele de deal și munte pentru a fixat terenul. Poate fi cultivată și în zone de umezeală excesivă dar și în zone predispuse la secetă.

“Lucrările tehnologice sunt puține și constau în câteva tăieri efectuate manual. Pentru a înființa cultura și până la intrarea pe rod am cheltuit în jur de 1.000 euro”, apreciază Manoilă. El recunoaște că face un efort fizic intens în perioada de cules, care, având în vedere suprafața mică, se efectuează manual, în familie. ”Dacă procesul de culegere al fructelor se face prin tăiere, cătina nu poate fi adunată în totalitate, se strânge jumătate de recoltă într-un an, lăsând cealaltă jumătate pentru anul următor. La suprafața pe care o am eu strâng în jur de 2.000-2.500 kilograme”, ne-a precizat economistul despre tehnologia de recoltare a cătinei albe. Odată intrată pe rod, ea va face fructe timp de 25 de ani, fără mari eforturi de întreținere.

Mihai Manoilă apreciază că avantajul său pe o piață cu o concurență puternică este că el se adresează mai ales zonei sale și apoi că face produse de calitate din materii prime naturale. “Am reușit să îmi formez un cerc fidel de clienți mergând din poartă în poartă cu promovarea produselor mele, le-am oferit spre degustare și au fost fermecați de gustul lor. De asemenea, calitatea este cea care mi-a adus un număr însemnat de persoane care cumpără tot timpul anului. Orice produs pe care îl fac este realizat ca și când l-aș face pentru mine și familia mea” ne-a spus economistul despre strategia de promovare pe care a adoptat-o.

Cât despre investiția în magazinul online și promovarea pe internet, economistul spune că încearcă să facă totul singur pentru a reduce costurile. Așa se face că, la final de an, el are asigurat un profit de cel puțin 12.000 de euro dacă alege să vândă cătina în cel mai simplu mod – congelată, la 25 de lei kilogramul. Alte produse din care face bani sunt tinctura din fructe sau din scoarță de cătină albă – 8 lei, uleiul de cătină albă și măsline – 8 lei/100 ml, boabe de cătină în miere – 15 lei/borcanul sau fructe uscate sau măcinate – 15 lei. Chiar și frunzele de cătină au plus valoare în afacerea lui Mihai Manoilă, care le usucă natural și apoi le vinde cu 30 de bani pliculețul. (Integral pe agrointel.ro)

 

Comments are closed.