27 ianuarie 2022 - 05:30

Câţi crescători de bovine primesc sprijinul cuplat?

Doar 100 de mii de capete de bovine din cele 300 de mii de la nivelul întregii ţări îndeplinesc condiţiile necesare pentru a fi înscrise în registrul genealogic. Chiar dacă suma pe care un crescător de bovine o primeşte este apreciabilă, sunt foarte puţini cei care vor încasa banii. 

„Sprijinul cuplat depinde de registrele genealogice. Într-adevăr, fermierii români sunt prinşi pe picior greșit pentru că noi nu stăm atât de bine la acest capitol. Nu avem ca alte state ale UE foarte multe animale care să îndeplinească conditiile de registru genealogic”, a declarat Lelior Iacob, director general, ANZ. Acesta a mai adăugat „ar putea beneficia de bani un număr de 300 de mii de capete. Din datele oficiale, știu că animalele care corespund sunt undeva sub 100 de mii. Se fac încercări pentru a lărgi această plajă, dar nu știm în ce măsură se vor putea realiza”.

O primă condiție pentru ca bovinele să fie eligibile pentru sprijinul cuplat acordat de Comisia Europeană este să fie înscrise în registrele genealogice. Pentru a putea fi înscrise, animalele din exploataţie trebuie să fie de rasă pură certificată prin documente de origine oficiale sau trebuie să posede caracterele rasiale specifice rasei pentru care se face solicitarea, masculii utilizați la reproducție trebuie să fie autorizați și, nu în ultimul rând, efectivele de animale trebuie sa fie supuse controlului sanitar veterinar al statului.

Rasa Bălțată Românescă de tip Simmental este cea mai bine reprezentată în registrele genealogice.  60.000 de capete sunt inscrise. La polul opus se află rasa Brună de Maramureș, doar 2.000 de capete sunt până acum eligibile pentru sprijinul cuplat.

Alexandru Andronache