22 ianuarie 2022 - 12:56

Câți bani vor primi fermierii până la finalul lunii octombrie

george-turtoi16 octombrie este data la care ar trebui să înceapă plăţile către fermieri. Avansul din plata pe suprafaţă (SAPS) şi subvenţiile pe agromediu trebuie să intre în contul agricultorilor români până la finalul acestei luni. Agenția de Plăţi şi Intervenţiie pentru Agricultură lucrează în aceste zile pentru a nu întărzia plăţile.

„Agenţia lucrează non-stop pentru a verifica dosarele fermierilor, iar noi sperăm ca până la sfărşitul lunii octombrie să dăm aceste avansuri. Avem acum câteva blocaje administrative. Ştiţi foarte bine ce s-a întâmplat  la APIA săptămânile trecute cu percheziţiile celor 6 funcţionari şi, automat, s-a creat un blocaj administrativ. Sperăm să reuşim să ne acomodăm cât mai repede. Am transferat oameni şi din Ministerul Agriculturii şi de la centrele judeţene APIA din jurul Bucureştiului pentru a face faţă cât mai bine acestei situaţii”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

Chiar dacă iniţial suma alocată pentru pachetul de agromediu se ridica la 200 de milioane de euro, fermierii vor mai primi doar jumătate din aceşti bani restanţi din PNDR 2007-2013. Motivul pentru care această sumă este injumătăţită, spune secretarul de stat , este necontinuarea angajamentelor în noua sesiune de depunere: „Ne concentrăm pe zona de agromediu pentru că, dacă nu plătim acești bani acum, va trebui să consumăm din fondurile PNDR 2014-2020. Acolo e concentrare maximă. Dar și pe plata pe suprafaţă lucrăm intens, unde încercăm să plătim un avans mai mare de 50%. Trebuie să vedem și care este limita bugetului aprobat la Ministerul Agriculturii”.

Pentru anul 2015, potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cuantumul plăţii pe suprafaţă este de 72,69 euro/hectar, asta însemnă că fermierii vor putea primi  până la finalul lui octombrie aproximativ 36 de euro/hectar , sumă ce reprezintă 50% din avansul din plata pe suprafaţă.(Sursa: agropress.ro)